Русия обяви за персона нон грата 23 британски дипломати, които в срок от една седмица трябва да напуснат страната, закрива генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекратява дейността на Британския съвет в Русия, предаде ТАСС. 

Това се съобщава в изявление на министерството на външните работи на Русия, разпространено след привикването на посланика на Великобритания в Русия Лори Бристоу в руското външно министерство. 

Лори Бристоу на излизане от Министерството на външните работи в Москва.

Русия си запазва правото да вземе и други ответни мерки срещу Лондон, се казва още в съобщението на министерството. 

Изгонването на британските дипломати е в отговор на решението на британския премиер Тереза Мей да експулсира от Обединеното кралство 23 руски дипломати във връзка със отравянето в Англия на бивш руски шпионин и дъщеря му. Лондон обвини Москва, че стои зад покушението срещу Сергей Скрипал и Юлия Скрипал, извършено с бойно отровно вещество, създадено в бившия Съветски съюз. Москва категорично отрече да има нещо общо. 

"На 17 март в министерството на външните работи на Русия беше извикан посланикът на Великобритания в Москва Лори Бристоу, на когото беше връчена нота за това, че в отговор на провокативните действия на британската страна и лишените от доказателства обвинения срещу Руската федерация във връзка с произшествието в град Солсбъри на 4 март тази година руската страна взема следните решения. Обявяват се за персона нон грата и се изгонват в едноседмичен срок 23 дипломатически сътрудници на Великобритания в Москва.

Отчитайки несъразмерността в броя на консулските учреждения на двете страни, се оттегля съгласието на Руската федерация за откриване и функциониране на генерално консулство на Великобритания в Санкт Петербург. Съответните процедури ще бъдат осъществени съгласно международноправната практика. Във връзка с неуредения статут на Британския съвет в Руската федерация се прекратява неговата дейност", заяви министерството.

"Британската страна е предупредена, че ако бъдат предприети други неприятелски действия срещу Русия, руската страна си запазва правото да предприеме още ответни мерки", каза ведомството.

Британският съвет е международна организация, представляваща Великобритания в областта на културата и образованието и действаща в над 100 страни. Първият офис на Британския съвет в Русия е открит през 1992 г. в Москва, а после започват да действат филиали на организацията и в други руски градове. На 1 януари 2008 г. е прекратено функционирането на всички регионални отделения на Британския съвет в Русия, с изключение на централния офис, заради несъответствие с руското законодателство, отбелязва ТАСС.