На 31 март световният шампион по бокс на две федерации (WBA и IBF) Антъни Джошуа излиза срещу новозеландеца Джоузеф Паркър (№1 на WBO) на стадиона в Кардиф.

Феновете на бокса обаче се вълнуват повече от мач между Джошуа и американеца Дионте Уайлдър, считан за другата голяма звезда на тежката категория.

Напереният янки защити наскоро титлата си в WBC срещу Луис Ортис и ако Джошуа надвие Паркър (това се очаква), двамата големи биха могли да заложат и четирите пояса, валидни в тежка категория.

И след дълги години отново можем да имаме абсолютен световен шампион.

Щабовете на Джошуа и Уайлдър са в контакт още от 2017-а. Мачът най-вероятно ще е най-касовият в тежка категория като награден фонд за боксьорите. Някои медии предполагат поне 250 милиона долара. Това беше и числото, излязло от устата на бившия шампион Ивендър Холифийлд наскоро.

Според други обаче парите ще са много по-малко, тъй като Уайлдър не е особено популярен дори в родината си, където в последните години тежката категория не са радва на добри дни откъм интерес и конкуренция.

Вчера Антъни Джошуа даде интервю за "Скай спортс", в което призна, че мениджърите спорят кой какъв процент да получи от парите. Също така за подробности от типа кой да излезе първи на ринга.

Мачът най-вероятно ще се играе в Лас Вегас - там са големите пачки. Както вървят нещата - не по-рано от късната есен.

Уайлдър не пропуска да провокира и да сипе закани срещу британеца. Почти не минава ден без да го прави. Джошуа каза и вчера, че не си пада много по подобно "свръх подгряване". Той ще каже повече, когато има подписан договор. Не иска да отправя заплахи, ще "говори" на ринга.

Антъни Джошуа в акция.

Дионте Уайлдър (32 г.) има 40 победи от 40 боя (39 с нокаут), а при Джошуа (28 г.) това съотношение е 20 от 20.

Въпреки наглед по-големия опит на Уайлдър обаче, специалистите предричат победа за Джошуа. Американецът минава за боксьор тип "уличен бияч", който не зачита тактиката и има нешлифована техника.

Обратно, макар и още да е смятан за неособено опитен боец, британецът е доста по-балансиран и умен на ринга. Това се видя и при триумфа му над Владимир Кличко през миналата година.

Колкото до Джоузеф Паркър, когато Джошуа ще срещне съвсем скоро, новозеландецът не е за отписване. На своите 26 години той има 24 победи от 24 срещи (18 с нокаут).

А в цялата "схема" бе забъркан и Кубрат Пулев. Преди два дни сайтът boxingnews24.com написа, че промоутърът на Антъни Джошуа - Еди Хърн, иска да организира гала през лятото в Ню Йорк с нещо като подгряващи мачове за двамата големи. И посочи Кобрата като евентуален съперник на Уайлдър.

Изредени са по няколко имена и за британеца, и за американеца. За момента Хърн не е коментирал официално тази новина.