Тютюн и бърбън, дрехи от деним, сладка царевица и фъстъчено масло, плодови сокове, американски мотори и яхти, дори грим - всички тези и много други стоки - внос от САЩ в ЕС може да се окажат с мита. Това е отговорът на Европейската комисия срещу решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да обложи вноса на стомана и алуминий.

ЕК публикува в петък разширен списък със стоки и суровини, върху които би наложила данък от над 25% при внос от САЩ. Документът е над 10 страници, разделен е на две и първата част засяга стоки за директна реализация на пазара. Според статистиката износът на САЩ към ЕС на изброените продукти е на стойност около 6,4 милиарда евро годишно. Приблизително за същата сума е и износът на стомана и алуминий от ЕС съм САЩ.

Годишният търговски обмен между САЩ и ЕС е на стойност над 1 трилион евро.

Мито за стоки с "политическа" употреба?

Контраатаката на ЕК спрямо плановете на Тръмп да обложи вноса на стомана и алуминий от Европа получи интересни интерпретации в медиите в САЩ. Часове, след като бе публикуван европейският списък за налагане на мита при внос от САЩ, статия във "Вашингтон пост" допусна, че въпросният списък е добре обмислен така, че да има максимален политически ефект.

Например - бърбънът е запазена марка в света на щата Кентъки. Това е и родният щат на лидера на мнозинството от Републиканската партия в Сената - Мич Макконъл. Боровинките, които също са в европейския списък за облагане, са продукция основно от щата Уисконсин. А това е щатът на председателя на Камарата на представителите Пол Райън. Портокаловият сок се произвежда предимно във Флорида, тютюнът - в Северна Каролина. И двата последни щата винаги са ключови на избори в САЩ - заради това, че и републиканци, и демократи се борят ожесточено за гласове там, тъй като няма изразена доминация на една от двете партии, припомня "Вашингтон пост".

"Съвсем очевидно изглежда, че Европа се опитва да събуди законодателните институции в САЩ - които са единствените, които могат да повлияят на решенията на президента Тръмп по отношение на митата за внос от ЕС", казва пред изданието Чад Браун, експерт в областта на търговията от Института по международна икономика Петерсън.

Според ЕК публикуването на списъка с американски стоки, които могат да бъдат обложени с мита, е само "процедурна стъпка" и целта не е да се ескалира допълнително напрежение между ЕС и САЩ, въпреки че медиите и от двете страни на океана говорят за евентуална "търговска война". Мерките на Тръмп за внос на метали със сигурност са насочени много повече към Китай, който произвежда над 50% от стоманата в света, а САЩ е основен вносител на стомана.

За миналата година обаче Европа е изнесла за САЩ стомана на стойност 6,2 милиарда долара и алуминий за 1,1 милиарда долара, показват данните. Когато Тръмп обяви решението си за мита от 25% при внос на стомана и 10% при внос на алуминий, той изключи от списъка с вносители Мексико и Канада и отвори вратата за разговор за още изключения - по отношение на страни, с които САЩ поддържа отношения в областта на сигурността. Веднага след това Сесилия Малмстрьом - еврокомисар по търговията, поиска изключение за целия ЕС.

През следващата седмица се очакват постоянни дипломатически совалки между САЩ и ЕС и определени европейски държави, например Германия, която би била най-силно засегната от новите мерки на Тръмп. В ЕС обаче нагласата е всички 28 страни членки за претендират за изключение от американските правила за целия съюз, за да се предотврати постигането на споразумения между САЩ и отделни европейски държави, припомня още "Вашингтон пост".