На Сезар Строубери му е все по-трудно да се концентрира върху своята музика. Певецът се прочи в Испания със своята рап рок банда Def Con Dos и спорните текстове на песните си. Това го вкара в директен сблъсък с испанската държава, разказва Би Би Си. 

"Това е координирана стратегия, която цели да всее страх в хората какво говорят, да им пречи да се изразяват и да ограничава системата от свободи", смята певецът.

Според него е тъжно, но "правителството на Марияно Рахой е поело по пътя на Турция, вместо на Франция, Германия, Великобритания или Швеция".

През 2017 г. той получи присъда от една година затвор за възхваляването на тероризма и унижаване на жертвите му в няколко поста в туитър, които той твърди, че са били хумористични. В единия той предлага да се даде торта-бомба на испанския крал за рождения му ден.

54-годишният Строубери не е в затвора, защото според испанското законодателство при липса на предишни обвинения, присъда до 2 години не се излежава.

Според него обаче правителството на страната и съдебната система се опитват да смачкат основни права като свободата на изразяване, а музиканти като него са сред основните им мишени. 

Факт е, че неговият случай не е изолиран. Най-често под прицела на испанското правосъдие попадат рапъри.

- през декември 12 членове на рап групата Insurgencia са осъдени на по две години затвор заради прослава на тероризма в песните им.

- през февруари Върховният съд на Испания потвърди присъда от три години и половина затвор за рапъра от Майорка Valtònyc за възхваляване на тероризма и обиди към монархията в песните му.

- по-рано този месец каталунският рапър Pablo Hasél също получи двегодишна присъда и глоба от 37 800 евро по подобни обвинения.

Вълната от случаи дори роди хаштага #RapearNoEsDelito ("да рапираш не е престъпление") в туитър и доведе до дебати за границите на свободата на изразяването в Испания.

"В света страните се разделят на два вида. Или тези, които обиждат и ругаят, се наказват с глоба и евентуално компенасация за засегнатите. В другия тип държави това, което пишеш или казваш, може да те отведе в затвора", казва редакторът от в.  El Diario Игнасио Есколар.

Той, както и Строубери, а и много други, смятат, че съдилищата умишлено се цели в артисти с леви убеждения, които са срещу установеното статукво и които се противопоставят на консервативна Испания.

"Не можеш да ограничиш изкуството", казва друг от осъдените рапъри Valtònyc. И добавя: "Ако тези ограничения бяха прилагани за "Герника" на Пабло Пикасо, нямаше да имаме днешното изкуство".

В началото на тази седмица "Амнести интърнъшенъл" разкритикува Испания за това, което определи като "устойчиви атаки срещу свободата на изразяване". Според правозащитната организация законът срещу възхваляването на тероризма е драконовски.

Но правителството не е съгласно. "Трябва да се борим срещу всеки признак на екстремизъм или нетолерантност", смята вътрешният министър Хуан Игнасио Зоидо.

В една от песните си Valtònyc рапира: "Искам да изпратя послание на надежда на испанците. ЕТА е голяма нация".

Испанската професионална асоциация на магистратите защити присъдата му като се аргументира, че "свободата на словото не е абсолютно или безгранично право".

През 2011 г. испанският Върховен съд разглежда пет случая за обвинения за възхвала на тероризма, през 2016 г. - 38.

Ръстът в присъдите идва на фона на увеличаващите се предизвикателства в борбата срещу радикализма и ислямския тероризъм в Европа. Политическите вълнения около опитите за обявяване на независимост на Каталуня също увеличават напрежението. Но много от скорошните присъди са свързани със споменаването в песните на ЕТА, която уби над 800 души в 40-годишната си терористична дейност.

Въпреки че баската сепаратистка организация не е извършвала убийства от 2010 г.q съдебната система засили натиска върху заподозрените, че ѝ симпатизират или се шегуват като споменават ЕТА.

Хоаким Бош, съдия и говорител на асоциацията Съдии за демокрация в Испания, казва, че се тревожи за ръста на присъдите, но смята, че сравненията с Турция са силно преувеличени.

    Според него сегашното положение идва и от объркване в съдебната система как да се постъпва със социалните медии.

    Той посочва и новите, по-строги антитерористични и за спазването на обществения ред закони, в много от тях имало място за широки интерпретации от съдиите.

    "Сред част от съдиите има притеснение, че за кратък период от време стотици хора могат да бъдат осъдени на затвор заради песни, шеги и коментари в социалните медии", отчита Бош.

    Рапърите не са единствените потърпевши.

    През 2016 г. двама куклени актьори Алфонсо Ласаро и Раул Гарсия бяха арестувани в Мадрид след детско представление, в което една от куклите е държала плакат с надпис "Да живеят Ал Кайда и ЕТА". Двамата прекарват пет дни в ареста.

    Религиозната чувствителност също е част от този дебат. В един странен случай 24-годишен мъж е глобен с 500 евро за това, че пуска в социална медия снимка на своето лице върху тялото на дървена скулптура на Христос.

    Според някои твърдата линия, поета от съдилищата, ще доведе до автоцензура.

    В Мадрид организаторът на откриването на градското годишно арт изложение изтегли през февруари една творба, защото била озаглавена "Политически затворници" и съдържала снимки на четирима каталунски лидери, които са за независимостта на областта, и които се намират в затвора.

    Според Сезар Строубери бъдещите поколение творци ще се страхуват да се изразяват свободно.

    "Ако това продължи по-дълго, ще се появи поколение испанци, които сами ще се цензурират", казва той.