На редовния си брифинг тази седмица кметът на Пазарджик Тодор Попов призовал своите съграждани да се гордеят от факта, че купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова е от техния град. Кметът предлага на журналист, който задава въпроси за сделката, да се премести да живее в друга държава. Част от брифинга е публикувана в пазарджишкия вестник "Виделина", издаван от Валентин Ненков - именно него кметът изпраща в чужбина.

Публикуваме думите на кмета на Пазарджик Тодор Попов без редакторска намеса:

 

Тодор Попов: Ние използваме факта, че се намираме на едно логистично и природно добро място и имаме инициативни хора. В цялата палитра на обществения продукт имаме дами, които правят сделки за един милиард, които разбуниха държавата. Искрено се забавлявам от този процес аз, има други дами пък, които с развлекателни шоа също добиват успехи за нашия град. (вероятно има предвид плеймейтката Златка Райкова, известна като Русата Златка, която е от Пазарджик - б.р.)

Ето, виждате ли каква богата палитра имаме. Така че всичко това е повод за гордост. Пазарджик е актуален. Тук обаче искам да обърна внимание, че аз лично няма да позволя и смятам за неприемливо от всеки един от нас, това да подценяват града и хората, които живеят в него. Които са находчиви и умни хора и това, че някои не го разбират, си е за тяхна сметка. Ако не получаваме добри и коректни отношения, този, който го прави, може да очаква същото и от нас. А иначе не очаквам някакви мелодрами за сделката за ЧЕЗ, мисля че те приключиха…

...

„Виделина”, Валентин Ненков: Проблемът е, че има съмнения, че се перат пари.

Тодор Попов: Тия са страшен перач, бе Вальо, къде разбра, кой изпра тия пари? Слушай сега, ако тази компания беше купена от тези индийци, това щеше да бъде отразено с три изречения в медиите. Ама това, че тя е купена от българска компания, ние типично по български почваме… Какви са тия бе, те перат пари. Ти познаваш ли ги тези хора, г-н Ненков?

Валентин Ненков: Да, от 2008 г., когато проведохме един разговор и после се скриха. В дните, когато изсякоха само за две нощи гората край Априлци.

Тодор Попов: Ти как мислиш, че се прави сделка за 1 милиард?

Валентин Ненков: В нормална държава се прави с нормални пари.

Тодор Попов: Ти искаш да кажеш, че чешката държава пере пари и прави сделки, за да пере пари… затова няма да успеем никога в живота, колега. Всеки си има право на мнение, както всеки си има уши. Различни уши, различно мнение.

Валентин Ненков: Само тука в Пазарджик са измамили един почтен строителен предприемач с 300 хил. лв. и за това има влязло в сила съдебно решение. И парите не са върнати. Сезирана е и прокуратурата още през 2013 г., но до момента няма развитие. Човекът се лекува в Турция от рак.

Тодор Попов: Ау…, страшни измами. Ние вместо да се гордеем, че те са от Пазарджик и направиха сделката, която е най-добрата за последните 20 години в България…

Валентин Ненков: Нека да я финализират и да видим какво ще излезе…

Тодор Попов: Ще я финализираме, спокойно. А ти що не се преместиш в друга държава, аз не мога да разбера. Да се куртулисаш.

Валентин Ненков: Мислил съм за Холандия преди време.

Тодор Попов: В Холандия, при лъвчетата, в спасителен център. Сега, колеги, трябва да разберем едно просто нещо, трябва да правим необходимото, за да можем всички да вървим напред.