Руският опозиционер Алексей Навални настоя днес пред сградата, където живееше убитият преди три години опозиционен лидер Борис Немцов, онези, които са организирали убийството му да бъдат разкрити и да понесат отговорност за деянието си, предаде Франс прес.

Вчера на фасадата на сградата, където живееше Немцов, бе поставена възпоменателна плоча в присъствието на Ксения Собчак, телевизионната журналистка, близка до либералната опозиция и кандидатка за президентския пост на утрешния вот. Навални обаче не участва в това събитие, уточни Франс прес.

На мен не ми е необходима плоча, искам хората, които го убиха, да понесат отговорност за деянието си. Хората, които организираха това убийство, да понесат отговорност за стореното, каза той днес пред сградата, където живееше Борис Немцов, в присъствието на близо 150 активисти.

Алексей Навални се възприема като основен противник на Владимир Путин. Той успя да организира редица масови демонстрации миналата година, в които участваха десетки хиляди души. Навални обаче бе възпрепятстван да се включи в надпреварата за президентския пост, заради съдебна присъда, която той определя като политически мотивирана.

"Борис Немцов направи много за това страната ни да има съюзници. Но резултатът от управлението на Путин е, че ние сме в конфликт с цялата планета, че започнахме война с нашите близки съседи. "Това е срам за страната ни", заяви днес Иля Яшин, друг опозиционер и близък на Борис Немцов.

Немцов, който играеше важна роля в опозицията срещу Владимир Путин, бе повален с четири куршума в гърба насред улицата на 27 февруари 2015 година.
През юли 2017 година петима души бяха осъдени за това убийство на 11 до 20 години лишаване от свобода от московски съд. Семейството на жертвата обаче заяви, че правосъдието се провалило напълно, защото не е успяло да открие поръчителя, припомня АФП.