Ad Config - Website header

 

Article_top

Руските гласоподаватели ще се насочат към избирателните секции днес, за да изберат следващия си президент, но повечето от тях смятат, че решението вече е взето за тях. В края на краищата има малко жизнеспособни претенденти да спрат настоящия президент Владимир Путин от спечелване на изборите на 18 март и спечелването на четвърти мандат. Един журналист и опозиционен депутат от Санкт Петербург обаче не е толкова сигурен в резултата от гласуването. "В изборите има винаги зърно на непредсказуемост", предупреди Борис Вишневски, интервю в Stratfor, цитирано от "Фокус". 

Докато Русия се подготвя за президентската надпревара, може ли да ни разкажете за настроението сред избирателите?

Хората, с които говоря, не са доволни от това как страната се управлява от сегашния президент. Има дълбоко вкоренено разбиране, че изходът от изборите е определен преди месеци и че всичко се прави за следващата победа на Путин. Смятам, че този подход, който случайно споделя опозиционният политик Алексей Навални, е погрешен. Винаги има зърно на непредсказуемост в изборите - може би не в окончателните резултати, но на определени места със сигурност.

За какво са толкова нещастни руснаците?

Те са недоволни от високите цени за храната и комуналните услуги, въпреки факта, че Русия разполага с изобилие от природни ресурси. Те са ужасени от ограниченията върху вносните стоки, резултат от неотдавнашните западни санкции срещу страната. Много руснаци изпитват големи трудности да се справят, защото заплатите и пенсиите са ниски, а цените изглеждат винаги нарастващи. Така че, ако изборите се провеждаха в нормална конкурентна среда, в която кандидатите на опозицията биха могли да участват на нивото на Путин, и ако тези кандидати получаваха справедливи шансове да проведат кампаниите си през последните няколко години, тогава щяхме да видим съвсем различна политическа картина сега, която щеше бъде отразена в предстоящите избори.

Смятате ли, че сегашната надпревара, включваща осем кандидати, просто имитира свободни и демократични избори?

Всъщност, с изключение на Навални, на когото не му беше разрешено да се кандидатира, всички участници, които искаха да участват в изборите, участваха и продължават да участват и днес.

Въпреки това, някои от политическите „леки категории“ и „псевдополитици“, които не успяха да получат необходимите подписи, за да влязат в кампанията не достигнаха до окончателния списък с кандидатите.

Ако Навални бе получил зелена светлина, за да се кандидатира за президентската надпревара, щеше ли да има шанс срещу Путин?

Изборите със сигурност щяха да бъдат по-интересно с името му на бюлетината. Но се съмнявам, че участието му щеше да доведе до някакви удивителни резултати. Той не е известен извън големите руски градове. И, да кажа истината, онези, които го подкрепят, не гласуват в масовостта, която мнозина биха искали.

Говорите за младите хора в страната?

Да, някои от които са непълнолетни, да бъда откровен. Те го почитат като безстрашен борец срещу корупцията, която е широко разпространена в цялата страна. Но младите хора не участват масово на изборите в Русия.

Удивително е, че Навални, бит и задържан няколко пъти, остава в Русия. Гари Каспаров и Михаил Ходорковски, две големи имена в руската опозиция, напуснаха Русия - решение, което може би е спасило живота им.

Жалко е, че Каспаров и Ходорковски живеят извън Русия днес. Но все пак би било погрешно да се каже, че Навални е единственият опозиционен лидер, останал в Русия. Той е един от малкото. Що се отнася до вашата забележка, че Каспаров и Ходорковски се страхуват за своя живот тук, единият , доколкото ми е известно, е бил насилствено отстранен от Русия. Доколкото ми е известно, той се е заселил в Швейцария. Ако някога се върне при Путин в Кремъл, ще да види нови обвинения срещу себе си. Няма съмнение за това.

Междувременно Каспаров наистина вярва, че животът му е в опасност и аз уважавам решението му да напусне. Да бъдеш политик и да се противопоставиш на Кремъл стана много опасно в Русия.

Убийството на Борис Немцов доказва това. Навални е добре запознат с опасността, но предпочита да остане в Русия и да плати цената.

Вярвате ли, че Кремъл е зад убийството на Немцов?

Подобно на много други, нямам доказателства. Но като се има предвид омразата, която той разпалваше у Путин лично, не го изключвам.

И все пак трябва да се съгласите, че мнозинството от руснаците подкрепят Путин, въпреки осезаемо по-ниските стандарти на живот, които последваха западното ембарго. Как обяснявате това?

Не се изненадвам от това изобщо, като се има предвид огромното зрителско присъствие в многобройните медии, контролирани от Путин. Въпреки огромните ресурси, използвани за оформянето на имиджа на президента, чувствам, че рейтингите му спадат. Не бих се изненадал, ако сега са под 50 процента.

Като член на Общинския съвет в Санкт Петербург и председател на фракцията на „Яблоко“ в него се срещам с много хора от различни сфери на живота и повечето от тях се оплакват от Путин. Не обръщам много внимание на резултатите от анкетите, които разпространяват официалните медии. Ако те не са подправени в тяхната цялост, те поне силно се коригират в полза на Кремъл.

Смятате ли, че Путин ще спечели в първия тур на изборите?

Ако избирателите искат промяна в страната да излязат и да гласуват за другите кандидати, а не за Путин, тогава мисля, че вероятността е доста висока, за да станем свидетели на балотаж. За разлика от Навални, за когото смятам, че погрешно призовава хората да бойкотират изборите, насърчавам всички да дойдат и да гласуват.

Московчаните и жителите на Санкт Петербург са известни с непокорния си дух, но живеещите в провинцията се смятат за преобладаващо в полза на Путин, когото виждат като гарант за стабилност в страната. Съгласни ли сте с тази идея?

Въобще не. В интерес на истината, хората разбират стабилността по различен начин в цяла Русия. Те искат стабилност в доставките, стабилност в социалната си сигурност, стабилност в техния комфорт и т.н. - всичко, което те не могат да очакват от сегашния лидер.

Икономическата криза в Русия, резултат от западните санкции продължава да се отразява върху живота на обикновените граждани, които виждат богатите приятели на Путин все по-богати всеки ден. И противно на насърчаването на патриотичните чувства, военните действия на Русия в Украйна и Сирия предизвикаха неодобрение в цялата страна.

Много хора искат тези пари да бъдат насочени към неща, които подобряват тяхното влошаване на качеството на живот и тяхната местна инфраструктура.

Кой вероятно би преминал на балотаж втори кръг, ако такъв се проведе?

Желая това лице да е Григорий Явински, председателят на Яблоко. Оставям настрана членството си в партията, той е достоен претендент, който е много образован и има безупречна репутация. Срещу Путин той е в много по-добра позиция от останалите, аз не виждам ясен кандидат сред останалите.

Как оценявате шансовете на Ксения Собчак, дъщеря на първия демократично избран кмет на Санкт Петербург и ментор на Путин? Тя също е известна телевизионна водеща, журналист и актриса, наречена от мнозина „руската Ким Кардашиан“? 

Както и много други, не мога да я въмприема сериозно. Кампанията, изглежда, е част от шоуто. В миналото никога не е повдигала въпросите, за които говори сега. Така че участието ѝ е част от демонстрацията, част от политическата конюнктура.

Руските комунисти имат двама кандидати на гласуването: Павел Грудин, лидер на КПРФ и Максим Суракин, председател на Комунисти на Русия. Как виждате техните шансове в изборите?

Суракин не е много добре известен и не може да очаква значителна подкрепа при изборите. Що се отнася до другия кандидат, Грудинин, той е спорна фигура, защото е основен капиталист с огромна бизнес империя под негов контрол. Как може един мултимилионен индустриалец да бъде ожесточен борец за правата на руските работници? Това е парадоксът на руската политика.

Какво мислите за шансовете на Владимир Жириновски, друг многогодишен кандидат за президент и донякъде ексцентричен лидер на Либералдемократическата партия?

Не го приемам сериозно. Тези, които гласуват за него, правят това шеговито. Той няма нито избирателна програма, нито принципи. Всичко, което прави, е свързано с шоубизнеса и политическото боричкане. За съжаление за Русия има хора, чието лично разбиране за страната и за света като цяло съответства на посланието на Жириновски. Така че, когато кандидатът заяви, че руснаците под негово ръководство ще си мият ботушите в Тихия океан, мнозина кимнаха весело.

„Яблоко“, социално-либералната партия, която представлявате, някога е била нарастваща сила в руския политически пейзаж, но през последните няколко години се е разпаднала. Това, че властите позволяват на нейния председател, Явлински, да се кандидатира изборите може би , създава образа за свободни избори в Русия. Съгласен ли сте?

Наистина , „Яблоко“ е имало по-добри времена от сега. Тези времена преди Путин са били по-добри не само за Яблоко, но и за цялата Русия, за нейната процъфтяваща демокрация и за медиите. Това, което Путин направи първо, когато дойде на власт през 2000 г., беше да унищожи свободната преса. Яблоко имаше по-голямо представителство в различни камари на властта преди пристигането на Путин. И все пак ние сме единствената руска опозиционна партия, която не се е навъртала през годините около Путин. Въпреки че политическите ни печалби не повече от тези преди 2000 г., ние все пак имаме фракции в регионалните парламенти на Псков, Санкт Петербург и Карелия и стотици членове на партията работят в местните парламентарни делегации. За съжаление, Яблоко е възпрепятствано от липсата на законодатели в Думата (руския парламент). Последният път, когато имахме депутати в него, беше още през 2003 г. Нашият кмет наскоро бе незаконно отстранен от кметството на град Петрозаводски. На фона на тези ограничения, Яблоко се оправи.

Кои са най-преобладаващите теми издигани от кандидатите по време на кампанията?

За съжаление, освен Явлински, никой от кандидатите не говори за външната политика на Русия. Те пренебрегват факта, че спадът в руската икономика е не само резултат от западните санкции, но и последиците от външната политика на страната. Ако не беше анексирането на Крим, намесата в Украйна и присъствието на Русия в Сирия, санкциите никога нямаше да бъдат приложени и руската икономика щеше да бъде в много по-здравословно състояние сега.

Морските курсанти от Владивосток вече пуснаха бюлетините си.

Загубите, които Русия поражда от санкции, се оценяват на 3 трилиона рубли (52,1 милиарда долара). Това има осакатяващ ефект, трябва да се съгласите. Вместо да търси нови врагове, Русия отчаяно се нуждае от търсене на приятели.

Нека за известно време да играя адвокат на дявола и да отразя идеолозите на Кремъл. Западното ембарго не доведе Русия до колене ...

Не мисля, че това е нещо, за което Западът е имал за цел. От многото разговори, които съм водил с различни западни политици, стигнах до извода, че светът иска мирна, предсказуема и процъфтяваща Русия, която може да бъде зачитана поради богатото ѝ културно-историческо наследство. Нелепо е да мислиш, че светът, включително Съединените щати, се стреми да сложи Русия на колене. Това е „плашило“ , предназначено да изплаши малките деца и най-необразованите. Подчинените страни са част от XVII и XVIII, а не от днес. Като казах, обаче, осъзнавам изключително добре икономическото и политическото влияние, което тези страни упражняват.

Виждате ли Русия без Путин?

Аз със сигурност правя - и много ясно. Русия без Путин ще бъде демократична европейска страна, която се придържа към международното право, ще зачита правата на човека и живее в мир със съседите си. Това ще бъде страна, в която гражданите свободно избират своите власти и я наказват в урните, ако не обръща внимание на интересите на избирателите.

Русия готова ли е за лидер, който би могъл да възприеме тези принципи? Ще има ли национална подкрепа?

Това ще бъде решено, след като Путин се оттегли. Но ако трябва да спрете човек на улицата някъде в Русия и да го попитате дали иска по-висока заплата или пенсия, със сигурност ще го чуете да казва „да“. Ако го попитате дали иска властите да бъдат по-отговорни за действията си, отново ще чуете „да“. И ако го попитате дали иска синът му да бъде изпратен да се бие в Сирия, той определено ще каже „не“.

Осъзнавам, че Путин ще направи всичко възможно, за да се увери, че неговият приемник продължава политиката му. Но нещата се променят в някакъв момент в историята. Надявам се, че промяната в Русия ще дойде по-скоро, отколкото по-късно.

 

Руските гласоподаватели ще се насочат към избирателните секции днес, за да изберат следващия си президент, но повечето от тях смятат, че решението вече е взето за тях. В края на краищата има малко жизнеспособни претенденти да спрат настоящия президент Владимир Путин от спечелване на изборите на 18 март и спечелването на четвърти мандат. Един журналист и опозиционен депутат от Санкт Петербург обаче не е толкова сигурен в резултата от гласуването. "В изборите има винаги зърно на непредсказуемост", предупреди Борис Вишневски, интервю в Stratfor, цитирано от "Фокус". 

Докато Русия се подготвя за президентската надпревара, може ли да ни разкажете за настроението сред избирателите?

Хората, с които говоря, не са доволни от това как страната се управлява от сегашния президент. Има дълбоко вкоренено разбиране, че изходът от изборите е определен преди месеци и че всичко се прави за следващата победа на Путин. Смятам, че този подход, който случайно споделя опозиционният политик Алексей Навални, е погрешен. Винаги има зърно на непредсказуемост в изборите - може би не в окончателните резултати, но на определени места със сигурност.

За какво са толкова нещастни руснаците?

Те са недоволни от високите цени за храната и комуналните услуги, въпреки факта, че Русия разполага с изобилие от природни ресурси. Те са ужасени от ограниченията върху вносните стоки, резултат от неотдавнашните западни санкции срещу страната. Много руснаци изпитват големи трудности да се справят, защото заплатите и пенсиите са ниски, а цените изглеждат винаги нарастващи. Така че, ако изборите се провеждаха в нормална конкурентна среда, в която кандидатите на опозицията биха могли да участват на нивото на Путин, и ако тези кандидати получаваха справедливи шансове да проведат кампаниите си през последните няколко години, тогава щяхме да видим съвсем различна политическа картина сега, която щеше бъде отразена в предстоящите избори.

Смятате ли, че сегашната надпревара, включваща осем кандидати, просто имитира свободни и демократични избори?

Всъщност, с изключение на Навални, на когото не му беше разрешено да се кандидатира, всички участници, които искаха да участват в изборите, участваха и продължават да участват и днес.

Въпреки това, някои от политическите „леки категории“ и „псевдополитици“, които не успяха да получат необходимите подписи, за да влязат в кампанията не достигнаха до окончателния списък с кандидатите.

Ако Навални бе получил зелена светлина, за да се кандидатира за президентската надпревара, щеше ли да има шанс срещу Путин?

Изборите със сигурност щяха да бъдат по-интересно с името му на бюлетината. Но се съмнявам, че участието му щеше да доведе до някакви удивителни резултати. Той не е известен извън големите руски градове. И, да кажа истината, онези, които го подкрепят, не гласуват в масовостта, която мнозина биха искали.

Говорите за младите хора в страната?

Да, някои от които са непълнолетни, да бъда откровен. Те го почитат като безстрашен борец срещу корупцията, която е широко разпространена в цялата страна. Но младите хора не участват масово на изборите в Русия.

Удивително е, че Навални, бит и задържан няколко пъти, остава в Русия. Гари Каспаров и Михаил Ходорковски, две големи имена в руската опозиция, напуснаха Русия - решение, което може би е спасило живота им.

Жалко е, че Каспаров и Ходорковски живеят извън Русия днес. Но все пак би било погрешно да се каже, че Навални е единственият опозиционен лидер, останал в Русия. Той е един от малкото. Що се отнася до вашата забележка, че Каспаров и Ходорковски се страхуват за своя живот тук, единият , доколкото ми е известно, е бил насилствено отстранен от Русия. Доколкото ми е известно, той се е заселил в Швейцария. Ако някога се върне при Путин в Кремъл, ще да види нови обвинения срещу себе си. Няма съмнение за това.

Междувременно Каспаров наистина вярва, че животът му е в опасност и аз уважавам решението му да напусне. Да бъдеш политик и да се противопоставиш на Кремъл стана много опасно в Русия.

Убийството на Борис Немцов доказва това. Навални е добре запознат с опасността, но предпочита да остане в Русия и да плати цената.

Вярвате ли, че Кремъл е зад убийството на Немцов?

Подобно на много други, нямам доказателства. Но като се има предвид омразата, която той разпалваше у Путин лично, не го изключвам.

И все пак трябва да се съгласите, че мнозинството от руснаците подкрепят Путин, въпреки осезаемо по-ниските стандарти на живот, които последваха западното ембарго. Как обяснявате това?

Не се изненадвам от това изобщо, като се има предвид огромното зрителско присъствие в многобройните медии, контролирани от Путин. Въпреки огромните ресурси, използвани за оформянето на имиджа на президента, чувствам, че рейтингите му спадат. Не бих се изненадал, ако сега са под 50 процента.

Като член на Общинския съвет в Санкт Петербург и председател на фракцията на „Яблоко“ в него се срещам с много хора от различни сфери на живота и повечето от тях се оплакват от Путин. Не обръщам много внимание на резултатите от анкетите, които разпространяват официалните медии. Ако те не са подправени в тяхната цялост, те поне силно се коригират в полза на Кремъл.

Смятате ли, че Путин ще спечели в първия тур на изборите?

Ако избирателите искат промяна в страната да излязат и да гласуват за другите кандидати, а не за Путин, тогава мисля, че вероятността е доста висока, за да станем свидетели на балотаж. За разлика от Навални, за когото смятам, че погрешно призовава хората да бойкотират изборите, насърчавам всички да дойдат и да гласуват.

Московчаните и жителите на Санкт Петербург са известни с непокорния си дух, но живеещите в провинцията се смятат за преобладаващо в полза на Путин, когото виждат като гарант за стабилност в страната. Съгласни ли сте с тази идея?

Въобще не. В интерес на истината, хората разбират стабилността по различен начин в цяла Русия. Те искат стабилност в доставките, стабилност в социалната си сигурност, стабилност в техния комфорт и т.н. - всичко, което те не могат да очакват от сегашния лидер.

Икономическата криза в Русия, резултат от западните санкции продължава да се отразява върху живота на обикновените граждани, които виждат богатите приятели на Путин все по-богати всеки ден. И противно на насърчаването на патриотичните чувства, военните действия на Русия в Украйна и Сирия предизвикаха неодобрение в цялата страна.

Много хора искат тези пари да бъдат насочени към неща, които подобряват тяхното влошаване на качеството на живот и тяхната местна инфраструктура.

Кой вероятно би преминал на балотаж втори кръг, ако такъв се проведе?

Желая това лице да е Григорий Явински, председателят на Яблоко. Оставям настрана членството си в партията, той е достоен претендент, който е много образован и има безупречна репутация. Срещу Путин той е в много по-добра позиция от останалите, аз не виждам ясен кандидат сред останалите.

Как оценявате шансовете на Ксения Собчак, дъщеря на първия демократично избран кмет на Санкт Петербург и ментор на Путин? Тя също е известна телевизионна водеща, журналист и актриса, наречена от мнозина „руската Ким Кардашиан“? 

Както и много други, не мога да я въмприема сериозно. Кампанията, изглежда, е част от шоуто. В миналото никога не е повдигала въпросите, за които говори сега. Така че участието ѝ е част от демонстрацията, част от политическата конюнктура.

Руските комунисти имат двама кандидати на гласуването: Павел Грудин, лидер на КПРФ и Максим Суракин, председател на Комунисти на Русия. Как виждате техните шансове в изборите?

Суракин не е много добре известен и не може да очаква значителна подкрепа при изборите. Що се отнася до другия кандидат, Грудинин, той е спорна фигура, защото е основен капиталист с огромна бизнес империя под негов контрол. Как може един мултимилионен индустриалец да бъде ожесточен борец за правата на руските работници? Това е парадоксът на руската политика.

Какво мислите за шансовете на Владимир Жириновски, друг многогодишен кандидат за президент и донякъде ексцентричен лидер на Либералдемократическата партия?

Не го приемам сериозно. Тези, които гласуват за него, правят това шеговито. Той няма нито избирателна програма, нито принципи. Всичко, което прави, е свързано с шоубизнеса и политическото боричкане. За съжаление за Русия има хора, чието лично разбиране за страната и за света като цяло съответства на посланието на Жириновски. Така че, когато кандидатът заяви, че руснаците под негово ръководство ще си мият ботушите в Тихия океан, мнозина кимнаха весело.

„Яблоко“, социално-либералната партия, която представлявате, някога е била нарастваща сила в руския политически пейзаж, но през последните няколко години се е разпаднала. Това, че властите позволяват на нейния председател, Явлински, да се кандидатира изборите може би , създава образа за свободни избори в Русия. Съгласен ли сте?

Наистина , „Яблоко“ е имало по-добри времена от сега. Тези времена преди Путин са били по-добри не само за Яблоко, но и за цялата Русия, за нейната процъфтяваща демокрация и за медиите. Това, което Путин направи първо, когато дойде на власт през 2000 г., беше да унищожи свободната преса. Яблоко имаше по-голямо представителство в различни камари на властта преди пристигането на Путин. И все пак ние сме единствената руска опозиционна партия, която не се е навъртала през годините около Путин. Въпреки че политическите ни печалби не повече от тези преди 2000 г., ние все пак имаме фракции в регионалните парламенти на Псков, Санкт Петербург и Карелия и стотици членове на партията работят в местните парламентарни делегации. За съжаление, Яблоко е възпрепятствано от липсата на законодатели в Думата (руския парламент). Последният път, когато имахме депутати в него, беше още през 2003 г. Нашият кмет наскоро бе незаконно отстранен от кметството на град Петрозаводски. На фона на тези ограничения, Яблоко се оправи.

Кои са най-преобладаващите теми издигани от кандидатите по време на кампанията?

За съжаление, освен Явлински, никой от кандидатите не говори за външната политика на Русия. Те пренебрегват факта, че спадът в руската икономика е не само резултат от западните санкции, но и последиците от външната политика на страната. Ако не беше анексирането на Крим, намесата в Украйна и присъствието на Русия в Сирия, санкциите никога нямаше да бъдат приложени и руската икономика щеше да бъде в много по-здравословно състояние сега.

Морските курсанти от Владивосток вече пуснаха бюлетините си.

Загубите, които Русия поражда от санкции, се оценяват на 3 трилиона рубли (52,1 милиарда долара). Това има осакатяващ ефект, трябва да се съгласите. Вместо да търси нови врагове, Русия отчаяно се нуждае от търсене на приятели.

Нека за известно време да играя адвокат на дявола и да отразя идеолозите на Кремъл. Западното ембарго не доведе Русия до колене ...

Не мисля, че това е нещо, за което Западът е имал за цел. От многото разговори, които съм водил с различни западни политици, стигнах до извода, че светът иска мирна, предсказуема и процъфтяваща Русия, която може да бъде зачитана поради богатото ѝ културно-историческо наследство. Нелепо е да мислиш, че светът, включително Съединените щати, се стреми да сложи Русия на колене. Това е „плашило“ , предназначено да изплаши малките деца и най-необразованите. Подчинените страни са част от XVII и XVIII, а не от днес. Като казах, обаче, осъзнавам изключително добре икономическото и политическото влияние, което тези страни упражняват.

Виждате ли Русия без Путин?

Аз със сигурност правя - и много ясно. Русия без Путин ще бъде демократична европейска страна, която се придържа към международното право, ще зачита правата на човека и живее в мир със съседите си. Това ще бъде страна, в която гражданите свободно избират своите власти и я наказват в урните, ако не обръща внимание на интересите на избирателите.

Русия готова ли е за лидер, който би могъл да възприеме тези принципи? Ще има ли национална подкрепа?

Това ще бъде решено, след като Путин се оттегли. Но ако трябва да спрете човек на улицата някъде в Русия и да го попитате дали иска по-висока заплата или пенсия, със сигурност ще го чуете да казва „да“. Ако го попитате дали иска властите да бъдат по-отговорни за действията си, отново ще чуете „да“. И ако го попитате дали иска синът му да бъде изпратен да се бие в Сирия, той определено ще каже „не“.

Осъзнавам, че Путин ще направи всичко възможно, за да се увери, че неговият приемник продължава политиката му. Но нещата се променят в някакъв момент в историята. Надявам се, че промяната в Русия ще дойде по-скоро, отколкото по-късно.

Коментари

Както обикновено, в потока фейк нюз

току вземе, че се промъкне някоя истина:

"Всъщност, с изключение на Навални, на когото не му беше разрешено да се кандидатира, всички участници, които искаха да участват в изборите, участваха и продължават да участват и днес."

"Но се съмнявам, че участието му щеше да доведе до някакви удивителни резултати. Той не е известен извън големите руски градове. И, да кажа истината, онези, които го подкрепят, не гласуват в масовостта, която мнозина биха искали."

С една дума, противно на многото писане за "ограничения" и "недемократичност", демокрацията в Русия работи по същия начин, като тази на Запад - кандидатите, без осъдените престъпници, имат свобода, но извън "системните" партии на елита - никакви шансове.

Точно както либертарианците или зелените в САЩ никога няма да видят свой президент, така и хората, които истерясват по московските площади за глупости, които не засягат обикновения гласуващ руснак ще си останат маргинали.

Добре дошли в модерната демокрация.
anelia mileva's picture
anelia mileva
anelia mileva

Както обикновено, моралното

Както обикновено, моралното маргиналче ръси заучени клишета : "но извън "системните" партии на елита - никакви шансове." Да попитам тогава как преценява изборите в Италия, управлението в Холандия , а донякъде и в Австрия, последните избори в Каталуния, близо 21% на Марин льоПен, а и партията на Фараж ?

Бла-бла-бла.

Фараж управлявал ли е някога? Не. Бил ли е близо до управлението? Никога.

Събират ли се всички "десни" и "леви" срещу Льо Пен всеки път, когато се доближи до власт? Хм?

Каталунските борци за независимост управляват ли или са кой в изгнание, кой в затвора? А?

Да не продължавам, на всички е ясно какво е положението.

Хайде не ни продавайте отдавна издупени опорни точки, не сме чак яли доматите с колците.

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията