Две нови премиери пускат по екраните разпространителите тази седмица, но при цялото изобилие от заглавия, което предлага „София филм фест“, от повече няма и нужда.

Гринго

„Гринго“ е черна комедия, съчетана с напрегнат екшън и драматична интрига, която разказва за битката за оцеляване на бизнесмена Харолд Соинка (Дейвид Ойелоуо), преминал тънката понякога граница между законопослушен гражданин и издирван престъпник. Любезният и възпитан Харолд отива на разходка до Мексико и там се забърква в сложна игра между коварните му американски колеги, местни наркобарони и напълно лишени от морални скрупули специалисти от незаконни операции.

Ако не друго, актьорският състав е впечатляващ: участват още Джоел Еджертън, Чарлийз Терон, Танди Нютън, Аманда Зейфред… но не очаквайте, че „Гринго“ е някакакъв блокбъстър, тръгнал да завладява класациите. По-скоро може да бъде определен като нищо особено – нито в едната, нито в другата посока филм, който няма да предизвика масово възхищение, нито пък някакво специално възмущение – или това са само най-крайните мнения.

В най-положителния отзив за филма, който открихме (4 от 5 звезди му дава „Емпайър“), пише, че „филмът е много забавен, а повечето актьори играят страхотно – особено Чарлийз Терон“ (макар и нейната роля да е поддържаща).

„Глоуб енд Мейл“, Торонто, обаче му присъжда 1 звезда (от 4) и пише, без да пести сарказма си, че „Гринго“ е вдъхновящ филм. „Вдъхновяващ не за зрителите, а за кандидат-сценаристите по цял свят, които могат да се убедят, че дори и най-зле написаният сценарий има шанс да се превърне във филм“.

Tomb Rider: Лара Крофт

Това не е римейк на филмите от 2001-а и 2003 г., а нов филм по последната, „презаредена“ версия на едноименната видеоигра. Все пак да не забравяме, че е далеч по-лесно да извадиш филм от видеоиграта, отколкото видеоиграта от филма. Първите два опита за създаването на женски Индиана Джоунс под името Лара Крофт, с Анджелина Джоли вместо Харисън Форд, не бяха особено успешни.

Сега в опит да вдигне нивото, в ролята на археолога, търсач на изгубени съкровища, мистични артефакти и изчезнал баща, влиза Алисия Викандер. Историята започва с велосипедни гонитби в Лондон и продължава с престрелки, лъвски скокове, схватки и други ефектни екшънсцени на остров, пълен с гробници, злодеи и тайни.

В най-големия специализиран сайт за филми IMDb оценката на публиката за „Tomb Rider: Лара Крофт“ е два пъти по-висока от тази на критиците – може би защото засега само големите фенове са гледали филма. Най-ласкаво за филма пишат „Слейт“, но ще се ограничим само със заглавието: „Новият Tomb Rider открива нов начин да се възхити на женското тяло“.

„Уорстрийт джърнъл“ са далеч по-сурови в оценката си:

„Мис Викандер се хвърля в рестарта на тази поредица по видеоигра, в която няма нито радост, нито смисъл, и запечатва нейната гробница с абсурдната й кулминация“.

Площад Славейков