В продължение на година и един месец районът на софийския квартал Хладилника ще се превърне в ад за шофьорите.

Това стана ясно от предупреждението на столичния кмет Йорданка Фандъкова. То бе по повод започващото на 1 август разширението на втората линия на метрото от станция “Джеймс Баучер“ до улица "Сребърна" в Хладилника. Станцията ще се нарича "Витоша".

Затрудненията на шофьорите ще продължат до септември 2015 г., каза Фандъкова.

От 1 август 2014 г. автомобилите ще се движат в едното платно двупосочно по бул. "Черни връх", в участъците от ухото на трамвая до ул. "Сребърна" и след нея до ул. "Филип Кутев", обясни кметицата. Тя призова преминаващите граждани да използват алтернативни трасета като булевардите "Симеоновско шосе" и "Драган Цанков". Фандъкова изрази надежда, че хората ще разберат, че затрудненията се налагат за добро. И наистина прокарването на метрото е един от най-успешните проекти по европейските програми и реално помага за по-бързото придвижване на гражданите, намаляването на задръстванията от автомобили и подобряването на чистотата на въздуха в столицата.

Живеещите в Хладилника ще могат да получат талон за безплатно паркиране в буферния паркинг при метростанция "Джеймс Баучер".

Заради удължаването на метрото ще бъдат променени маршрутите на трамвай номер 10 и на няколко автобусни линии. (Виж промените ТУК).