Опозиционната кандидатка за президент на Русия Ксения Собчак упражни днес правото си на глас и призова критиците на президента Владимир Путин да гласуват, вместо да бойкотират изборите, съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес. 

Пред журналисти в Москва тя заяви, че колкото по-висока бъде подкрепата за Путин на днешните избори, толкова "по-твърда ще е системата", която очаква руснаците при следващия му мандат. Собчак изрази несъгласие с бойкота на вота, към който призова опозиционерът Алексей Навални.

"Всеки процент в повече за Путин се дължи на тези, които отказват или не си правят труда да гласуват", заяви тя и прикани критиците му да се обединят. 

Според някои критици Собчак е проект на Кремъл, с който да се демонстрира, че изборите са демократични. Тя е единственият кандидат, който по време на кампанията критикуваше Путин.

Кандидат-президентката отрича и признава, че няма шанс на вота, но счита, че добър резултат за опозицията на изборите ще разклати властта и ще увеличи шансовете за смяна в бъдеще.

Очаква се за досегашния президент да гласуват над 70% от гласоподавателите. Властта се надява и на висока изборна активност.