Къде е произведен нервнопаралитичният агент, известен като "Новичок", с който бяха отровени на 4 март бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия? 

Русия продължава опитите си да отклони вниманието и да прехвърли отговорността върху други страни .

Последно руският посланик в ЕС Владимир Чижов обяви пред Би Би Си, че най-вероятно отровата е произведена в британска изследователска лаборатория. Той отново повтори, че Москва няма нищо общо с отравянето в Солсбъри на Скрипал и дъщеря му. Състоянието на двамата остава без промяна, те са в кома.

Чижов даже посочи и възможен вариант на лаборатория - само на 12 км от Солсбъри се намирала лабораторията на Портън Даун.

На въпрос как нервнопаралитичният агент се е оказал в Солсбъри Чижов отговаря:

"Когато имате нервнопаралитичен агент или каквото и да е друго, имате проби, които държите в лабораториите си. А Портон Даун, както вече всички знаем, е най-голямата военна база във Великобритания, която се занимава с изследвания на химически оръжия. И е само на 12 км от Солсбъри".

Все пак попитан дали предполага, че Портон Даун носи отговорност за атаката срещу Скрипал с "Новичок" Чижов казва: "Не знам. Нямам доказателства, че нещо е било използвано."

По думите му много учени, които твърдели, че са създали някакво химическо оръжие били вече вън от Русия и в момента живеели в Обединеното кралство, но "резерви от химически оръжия не са напускали страната след рухването на Съветския съюз. Както и че няма резерви от тях в Русия".

Отговорът на външния министър на Великобритания Борис Джонсън не закъсня. Той определи твърденията на посланика като "сатирични".

Британската премиерка Тереза Мей съобщи по-рано пред парламента, че в Портон Даун, британска военно-изследователска база, веществото, с което са били отровени Скрипал и дъщеря му, е било идентифицилано като "Новичок", отрова, създадена в Съветския съюз.

Според Борис Джонсън руската реакция на случилото се не е на "страна, която наистина вярва, че е невинна". Той каза, че Великобритания има доказателства, че Москва през последните 10 години е произвеждала и усъвършенствала нервнопаралитичния агент за целите на политическите убийства.

В същото време "шегите" в туитовете на руското посолство в Лондон не спират. "В отсъствието на доказателства, ние определено се нуждаем от Поаро в Солсбъри", е един от последните. 

Преди Чижов и неговите хипотези бяха коментарите на говорителката на руското МВнР Мария Захарова. Тя направо посочи четири държави (освен Великобритания), от които може да е дошла отровата - Чехия, Словакия, Швеция и САЩ.

Според нея внушителен брой учени от СССР са отишли на работа на Запад като са "взели технологиите, над които са работели".

Обвиненията на Захарова предизвикаха в събота възмутени реакции от споменатите от нея държави.

Чешкият министър на външните работи Мартин Стропницки определи твърденията като "несъстоятелни" и като "класически начин за манипулиране на информацията в обществената среда"- Швеция също категорично отхвърли "неприемливите" обвинения. 

Химикът Вил Мирзаянов, който разкри наличието на "Новичок" през 90-те години, и по-късно избяга в САЩ, вече коментира, че е убеден, че Русия е създала веществото, използвано в Солсбъри.

"Русия е страната, която го създаде, има опита да го превърне в оръжие. Това е  страната, която напълно владее целия цикъл", каза той пред Би Би Си.

В събота стана ясно, че Москва ще експулсира 23-ма британски дипломати като реципрочна мярка на изгонването на 23-ма руски дипломати, както и ще затвори Британския съвет и британското консулство в Санкт Петербург. Тереза Мей съобщи, че британското правителство обмисля следващите си стъпки в близките дни заедно с "нашите съюзници и партньори".

Борис Джонсън ще се види с колегите си от държавите членки на ЕС и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел в понеделник.