БРЮКСЕЛ - Европейският съюз включи днес още осем физически и три юридически лица от Русия към списъка за визови забрани и замразяване на активи, свързан с анексията на Крим и дестабилизацията на Източна Украйна.

С това общият брой на санкционираните вече включва 95 лица и 23 фирми и организации. Официалният вестник на ЕС се очаква тази вечер да публикува имената на последната серия от тях.

ЕС също наложи допълнителни ограничения върху търговията и инвестициите в Крим и Севастопол. Те включват забрана за инвестиране в инфраструктурни проекти в техните траспорт, далекосъобщения и енергетика, както и в добива на нефт, газ и минерали. Не може също да се изнася оборудване за тези отрасли и да се предоставят финансови и застрахователни услуги за такива сделки. На предишния етап от санкциите ЕС забрани вноса на стоки от Крим и Севастопол, освен ако те не  носят свидетелство за произход, издадено от украинските власти.

Заедно с ЕС САЩ наложиха санкции на три големи руски банки, корабостроителница и енергийния сектор на страната. Те включват Банката на Москва, Руската земеделска банка и ВТБ. Финансовото министерство на САЩ ограничи достъпа им до американските капиталови пазари. Обект на наказателните мерки е Обединената корабостроителна корпорация.

САЩ въведоха и лицензионен режим за износ на оборудване за извършване на арктически и дълбоководни сондажи и проучвания за шистов газ.

Президентът Обама заяви при обявяването на новата порция наказания, че това не е начало на нова студена война, а просто отговор на действията на Русия спрямо Украйна. Той добави, че Вашингтон няма намерение да прекъсва преговорите с Москва, Брюксел и Киев по кризата в Украйна. Президентът на САЩ заяви, че засега няма да се доставят оръжия на властите в Киев, защото те са много по-добре въоръжени от сепаратистите.

Русия остро реагира на новите европейски санкции. "Политиката на ЕС вече не се основава на проверени факти, а се пише под диктовката на Вашингтон в почивките между гледанията на съмнителни клипове в YouTube. Това е срам за Евросъюза, който след дълго търсене на собствен "единен глас" заговори с гласа на Вашингтон, като на практика отхвърли основните европейски ценности, включително презумпцията за невинност", се казва в декларация на външното министерство в Москва.