Работодатели, близки до властта в Русия, карат служителите си да гласуват и да им изпращат снимки за доказателство.

От това се оплакаха противници на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс. Днес в Русия се провеждат избори за държавен глава. Путин почти със сигурност ще спечели четвърти мандат, като проучванията му дават 70 на сто подкрепа.

Репортери на Ройтерс станали свидетели как на различни места в Русия хора гласували на групи, след което с мобилните телефони си правили снимки пред урните. Някои пристигнали в секциите със спе;иално наети автобуси.

Петима души се снимали да гласуват в град Зеленодолск, на 800 километра от Москва. На въпрос на Ройтерс защо го правят млада жена отговорила:

„Защо според вас? Това е фотодоказателство за нашите босове.”

В участък в южния град Уст-Джегута жена на име Марина Костина командвала две тийнийджърки, които снимали избирателите. Костина обяснила, че от шефовете на гласоподавателите поискали доказателство за участието им.

Единственото истинско главоболие за Путин е възможността много избиратели, сред които и негови поддръжници, да не си направят труда да отидат ва гласуват, защото знаят, че резултатът е предизвестен, отбелязва Ройтерс.

Макар Западът да го осъжда за анексирането на Крим, войната в Украйна и военната кампания в Сирия и да го обвинява за отравянето на агента Сергей Скрипал във Великобритания, много хора в Русия го смятат за силен лидер, изправил се срещу враждебния според тях Запад.

„Гласувах за Путин, - заяви учителката Любов Качан от Уст-Джегута. – Ако нещата не вървят сега, то е защото светът се отнася към нас лошо, докато той се опитва да се противопостави.”

На съвсем друго мнение е съгражданката й, пенсионерката Нина Бостанова. Тя не иска да гласува, защото смята, че при всички положения ще бъдат избрани тези, „които трябва”.

Гласуването в Русия, където има 11 часови пояса, започна вчера в 23 часа българско време в тихоокеанското пристанище Петропавловск-Камчатски. Вотът приключва днес в 20 часа наше време в анклава Калининград.