Съвсем очаквано Владимир Путин печели още от първия тур президентските избори в Русия.

Това съобщи РИА Новости броени минути след окончателното приключване на вота в цялата страна. Последни затвориха секциите в анклава Калининград.

Според Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) Путин печели 73,9 на сто от гласовете. Това е малко над най-доброто му постижение досега - от 2004 г. И далеч по-добър резултат от 2012 г., когато получи едва 63,6%.

Още по-убедителни са данните на Фонда за общественото мнение (ФОМ) - 76,3 процента.

Резултатите са въз основа на преброяването на близо 22 на сто от бюлетините. Основните резултати ще ктанат известни тази нощ. ЦИК няма да бърза да обяви официалните резултати, съобщи нейната председателка Ела Пафилова.

Путин си осигури очаквания четвърти мандат и ще управлява Русия поне до 2024 г. Така той ще се превърне в най-дълго управлявалия лидер на страната след Сталин, който е начело на СССР от 1924 до 1953 г.

Владимир Владимирович Путин стана президент през 2000 г. и изкара два мандата. След това по конституция направи прекъсване, през 2008 г. Той се завърна на власт през 2012 г., като специално заради него мандатите бяха удължени на 6 години.

Втори, както сочеха предварителните прогнози, е издигнатият от компартията Павел Грудинин. Трети е вечният кандидат, крайният националист Владимир Жириновски.

Следват двамата най-сериозни опозиционери. Ксения Собчак взема 2 на сто, а Григорий Явлински – 2 процент.

Максим Сурайкин, Борис Титов и Сергей Бабурин имат по малко повече от половин процент.
Резултатите от изборите бяха напълно предсказуеми, отбелязва Ройтерс. Нито един от конкурентите на Путин не бе сериозна заплаха за него. А най-сериозният му съперник – Алексей Навални, изобщо не бе допуснат до участие.

Журналисти споделиха пред Ройтерс, че е имало някои нарушения. И макар от ЦИК да са ги признали, никога няма да им придадат значение и ще обявят гласуването за проведено.

Главният въпрос сега е дали опозиционери – такива като Навални, ще организират протести, като изтъкват нелегитимността на изборите, и колко мащабни ще бъдат тези прояви, допълва Ройтерс.

Друг важен въпрос е дали по време на четвъртия си мандат Путин ще смекчи риториката към западните партньори на Русия след спечелването на вота. Русия е на нож със Запада заради анексирането на Крим, конфликта в Източна Украйна и военната кампания в Сирия.

Тази седмица Великобритания обвини режима в Москва, че е отровил с нерннопаралитичен газ получилия убежище в Обединеното кралство бивш двоен агент Сергей Скрипал.