Руският опозиционен лидер Алексей Навални обвини кандидат-президентката Ксения Собчак, че е дискредитирала опозицията в Русия с участието си в надпреварата за президентския пост, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БНР.

Собчак остана на четвърто място в изборите за държавен глава на Руската федерация, спечелени безапелационно от Владимир Путин с резултат, счупил собствения му рекорд по подкрепа.

Навални заяви в ютюб, че Собчак е "пародия на либерален кандидат", а участието й в предизборната кампания помага на Кремъл да представи опозицията в отрицателна светлина. Лидерът, който не бе допуснат до президентския вот заради доста съмнителна присъда, с която бе изказан от политическата надпревара, отхвърли предложението на Собчак за обединяване на силите на опозицията.

Кандидат-президентката отхвърли обвиненията на Навални, като каза, че използва надпреварата за президент на Русия, за да защити либералните идеи, да привлече общественото внимание към някои от най-наболелите въпроси и да насърчи важни регионални проекти.

Подозренията, че е в сговор с Кремъл, бяха неизменна част от кампанията на Собчак, колкото и въпросната кампания да изглеждаше на моменти като остро противопоставяне на Владимир Путин и администрацията му. Още при номинирането на дамата се появиха публикации, че тя всъщност е удобният на руския президент кандидат, появил се наместо спрения от властта Навални.