„Това, което казвате, е смешно. Нека пресметнем. Какво, до 100-годишна възраст ли да стоя тук?! Не.“

Така преизбраният руски президент Владимир Путин отговори на журналистически въпрос снощи дали смята да се върне на власт през 2030 г., предаде Нюз.ру.

Вчера той спечели четвъртия си мандат. По конституция след изтичането му през 2024 г. Путин трябва да напусне властта и след прекъсване от един мандат ще може да се завърне в Кремъл. През 2030 г. той ще е на 77 години.

Сред първите задачи на Путин ще бъде да помисли какви промени да извърши в правителството. Но той не уточни какви. Президентът, който трябва да встъпи официално наново в длъжност през май, каза също, че няма планове да променя конституцията, така че да преразпределя правомощията между различните клонове на властта.

С вчерашната си категорична победа Путин постигна два нови рекорда – за процент от получените гласове и за абсолютния им брой.

След обработка на 99,75% от бюлетините той печели 76,67 на сто от гласовете. Далеч зад него втори с 11,8 процента е кандидатът на комунистите Павел Грудинин.

След края на гласуването Путин отиде на Манежния площад и говори пред хората, организирали в негова чест концерт под наслова „Москва. Севастопол. Крим“.

„Благодаря ви, скъпи приятели. Благодаря ви, че в тази мразовита московска вечер се събрахте тук, в центъра на столицата. Благодаря ви за подкрепата“, започна новият стар президент.

След което благодари, че „имаме такъв мощен многомилионен отбор“. И се зарече, че „ни чака успех“.

„Много важно е да запазим единството, да привлечем на наша страна и тези, които може да са гласували и за други кандидати. Ще мислим за бъдещето на великата ни родина. За бъдещето на децата ни. Обречени сме на успех“, продължи Владимир Владимирович.

И започна да скандира:

„Русия! Русия!“

Глупост е Русия да отравя агента Скрипал

В победната си вечер Путин направи първия си подробен коментар за обвиненията, че руските власти са отровили бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, предаде Ройтерс.

„Колкото до трагедията, която споменахте, научих да нея от медиите. Първото, които ми хрумна, е, че ако това е военно нервнопаралитично вещество, хората са щели да умрат на място“, заяви той.

„Второ, Русия няма такива вещества. Унищожихме всичките ни химически оръжия под надзора на международните организации и го направихме първи за разлика от някои наши партньори, които обещаха да го направят, но не изпълниха обещанията си“, допълни руският лидер.

Въпреки напрежението Москва била готова да сътрудничи в Лондон. Но трябвало да има желание и от отсрещната страна.

„Като цяло, разбира се, смятам, че всеки разумен човек би разбрал, че би било тъпо и глупаво Русия да се впуска в такава авантюра в навечерието на президентски избори. Това е немислимо“, каза още Путин.