Министърът на околната среда и водите Нено Димов нарече протеста за Пирин "неомарксистки поглед към бъдещето", а в правителството били привърженици на консервативния подход, който се състоял в това да се вслушват в местните общности. В сутрешния блок на бТВ Димов коментира продължаващите протести така:

"Тази политическа активност ще продължи вероятно до изборите, които са догодина, под различни форми. На практика виждаме много ясно две различни тенденции. До известне степен това е неомаркистки поглед върху бъдещето, което се противопоставя с консервативния, какъвто имаме в "Обединени патриоти", в правителството. Те приемат, че има някакво глобално решение, което може да бъде сложено навсякъде, а ние считаме, че местните общности са тези, които имат основната тежест, така както в Трън се съобразихме, и в Генерал Тошево, така ще се съобразяваме основно с тях в рамките на българското и европейското законодателство."

На референдуми в Трън и в Генерал Тошево местните хора отхвърлиха съответно концесия за златодобив, както и проучвания и сондаж за природен газ. Съобразяване с местната общност - това е типичният консервативен подход, който трябва да се развива все повече, заяви Нено Димов.

Запитан дали знае кой е собственикът на "Юлен", концесионер на ски зоната в Банско, екоминистърът отговори:

"Аз съм органът, който трябва да гледа какво е "Юлен". Бях изпратил писмо до БНБ, получих отговор, че не е в правомощията й да каже кой е собственикът."

Номинален собственик на "Юлен" се води кипърецът Георгиус Георгиу.

Убеден съм, че министър-председателят знае много повече от мен, аз говоря нещата, които мога да потвърдя, каза Димов, след като водещият припомни изявление на премиера Бойко Борисов, че зад "Юлен" стои е банкерът Цеко Минев.

"Ако ме питаш, за Цеко Минев става въпрос, но омразата между Цеко Минев и "Зелените" поражда всичко това, което се случва в момента. Затова собственикът да излезе, да се разкрие и да приключим с всичко това. Ако не е той реално собственикът, то поне е много близък до него", заяви Борисов неотдавна пред бТВ.

Нено Димов посочи, че неговата работа е да следи изпълнението на концесионния договор, който в момента се проверява от прокуратурата. Запитан как ще коментира нерегламентираните в договора за концесия 110 хектара, които "Юлен" използва, той заяви, че двете междуведомствени комисии към Министерския съвет не са излезли с решение, че има нарушения, и той очаква резултатите от проверката на прокуратурата, започнала след сигнал на партия "Зелените". Каквито предписания даде прокуратурата, ще се изпълняват, каза Нено Димов.

Освен това екоминистърът предупреди, че на 21 март за река Тунджа се очаква да има оранжев код поради опасност от преливане край Ямбол.