Физикът Стивън Хокинг е приключил труд, в който прави последното си предсказание за края на света на смъртното си легло, пише в. "Дейли мирър".

В текста той описва как Вселената ще потъне в тъмнина, тъй като всичките й звезди ще изчерпат енергийните си запаси.

Освен това трудът разкрива как човечеството може да получи експериментални доказателства за съществуването на паралелни вселени, като предоставя математически изчисления, които ще бъдат необходими за космическо изследване в тази посока.

Видният британски физик-теоретик проф. Стивън Хокинг почина в съня си в дома си в Кеймбридж, Великобритания, през миналата седмица. Той беше на 76-годишна възраст. Когато заболява от амиотрофична латерална склероза още на 21 години, лекарите му дават едва две години живот.

Стивън Хокинг.


Хокинг така и не беше удостоен приживе с Нобелова награда независимо от многобройните предложения тя да му бъде присъдена за научния му принос. 

"Той често беше номиниран за Нобелова награда и трябваше да я получи. Сега никога няма да може", каза проф. Томас Хертог, който е съавтор на теорията, която Хокинг завършва дни преди кончината си.

"Фактът, че тези открития не са били потвърдени с наблюдения, е бил и главното препятствие", отбеляза в интервю пред шведското радио професорът от Стокхолмския университет Едуард Мьортсел, който се занимава с проблематиката, свързана с тъмната материя и разширението на Вселената.

Специалистът също така поясни, че Нобеловата награда се присъжда не за цялостен принос в науката, а за конкретни открития, пише БТА.