Нямаше никакво съмнение, че Владимир Путин ще бъде преизбран за президент, но изборите в Русия откроиха три поуки, пише АФП.

Поуките са следните:

• На Кремъл не му е лесно да мобилизира избирателите;

• Либералната опозиция трудно преодолява разделенията;

• Комунистите не успяват да се обновят.

Избирателната активност е исторически ниска, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Тъй като нямаше никакво съмнение в резултата и реално нямаше кампания на Путин, Кремъл направи всичко възможно да убеди руснаците да отидат да гласуват - както с всевъзможни стимули, така и с натиск над чиновници, работници и студенти, но също и с измами за пълнене на урните.

Въпреки тези усилия резултатът е един от най-слабите в постсъветска Русия и ще бъде още по-слаб, ако се потвърди прогнозата на института Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) за 63,7 на сто избирателна активност. Това е твърде далеч от 70-те процента, които Кремъл си бе поставил за цел според редица медии.

За властта беше важно да не се създаде впечатление, че липсва ентусиазъм сред избирателите да гласуват отново за президент, ценен за твърдостта си на международната сцена, но и след 4 години спад в жизнения стандарт.

С кандидатурата си Ксения Собчак - бивша телевизионна водеща и през последните години опозиционна журналистка, предизвика изненада в началото на кампанията като алтернатива на главния опозиционер на Кремъл Алексей Навални.

Дъщеря на покойния либерален кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, политически наставник на Путин, тя бе възприета като "проект на Кремъл", замислен да противодейства на призивите на Алексей Навални за бойкот на изборите. Но тя обяви снощи, че смята да продължи политическата си дейност. Занапред тя ще трябва да се опитва да преодолее различията с Навални.

"Това е историята на две различни опозиции - Навални залага на сваляне на режима, а Собчак - за промяна на режима отвътре."

Такова е мнението на политолога Александър Баунов от центъра "Карнеги" в Москва.

Комунистическата партия на Руската федерация КПРФ) изненада с издигането на Павел Грудинин - милионер и сталинист. Баунов обаче се съмнява в политическото бъдеще на Грудинин, както и в каквото и да било обновление на КПРФ.

"Лицата са нови, но политиката им е старата", казва експертът.

Макрон и Щайнмайер се надяват на сближаване

Френският президент Еманюел Макрон поздрави в телефонен разговор Путин за преизбирането му и пожела успех в политическото, демократично, икономическо и социално модернизиране на Русия. Макрон потвърди привързаността си към конструктивен диалог между Русия, Франция и Европа, както и убеждението си, че, сътрудничеството на изяснена основа между Европа и Русия, което е от съществено значмение за европейския континент, е в интерес и на двете страни.

Макрон също така изрази дълбоко безпокойство от ситуацията в сирийските региони Африн и Източна Гута и призовал Москва да положи усилия за прекратяване на сраженията и загубата на човешки живот. Френският държавен глава призова Путин и да възобнови "с твърда ръка" борбата с химическите оръжия след използването на нервнотоксичен агент срещу шпионина Сергей Скрипал във Великобритания.

Германският държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер настоя Путин да използва повода от преизбирането си, за да се стреми към нормализиране на отношенията с Германия и Западна Европа. Той поздрави руския си колега в специално изявление. Според Щайнмайер двете страни се радват на традиционно близки взаимоотношения и работят от края на Студената война насам за траен, съвместен мирен ред на нашия континент. Но днес и Москва, и Берлин са "притеснително далече" от тази цел. Недоверието, превъоръжаването и климатът на несигурност допринасят за нестабилността.

Поздравление от Румен Радев

Българският президент Румен Радев изпрати поздравителен адрес до Путин, съобщиха от "Дондуков" 2.

"Надявам се заедно да работим за разгръщането на съществуващия потенциал на двустранно взаимноизгодно сътрудничество в различни области, в интерес и за благото на нашите два народа", се казва в писмото.

Радев отбелязва и вековната историческа и културна близост между българския и руския народи.

Коментар за победата на Путин направи и германският външен министър Хайко Маас, предаде Ройтерс.

"Русия ще остане труден партньор", каза той днес в Брюксел преди срещата на първите дипломати от страните членки на ЕС.

Маас обаче постави под съмнение честността на изборната победа на руския президент. И допълни, че ЕС трябва да може да продължи да разговаря с Русия въпреки многото спорни въпроси. Той също изтъкна, че Съюзът ще подкрепи Великобритания по случая с отравянето на Скрипал.

Попитан дали ЕС ще обмисли евентуални наказателни мерки срещу Русия, Маас отговори, че общността ще обсъди въпроса, ако Великобритания поиска това.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че външните министри ще изслушат днес британския си колега Борис Джонсън, който говори за отравянето на Скрипал.

Първи пратиха поздравления лидерите на съюзниците на Русия.

Сред тях са президентите Си Цзинпин (Китай), Алесксандър Вучич (Сърбия), Александър Лукашенко (Беларус), Раул Кастро (Куба), Николас Мадуро (Венецуела), Ево Моралес (Боливия).

Поздравления пристигнаха и от лидери на страни от ОНД - Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Армения, Молдова и дори от непризнатата от Запада Абхазия.

По-рано през деня днес Гари Каспаров обяви, че всяко поздравление за изборната победа на Путин би било "съучастничество във войната срещу демокрацията".