Руските политици и олигарси трябва да бъдат принудени да разкрият цялата си собственост във Великобритания. На тях ще бъдат наложени санкции, ако не могат да обяснят откъде са дошли парите им.

За това настояват висши представители на лейбъристите и либералдемократите, пише в. "Гардиън". Те искат сериозен отпор срещу Москва заради отравянето на шпионина Сергей Скрипал.

Нови оценки показват, че видни руснаци, свързани с режима на Путин, притежават имоти във Великобритания на стойност близо 1,1 млрд. лири (1,25 милиарда евро). Повечето от тях се намират в Лондон. Действителната цена обаче вероятно е по-висока, тъй като купувачите могат да се възползват от тайни на офшорните сметки, станали възможни благодарение на правителството на Тереза Мей.

Очаква се правителството да задейства антикорупционни мерки по "Закона Магнитски", за да накаже руснаци със силно политическо влияние. Очаква се британските министри да гласуват нови правила, които да забраняват на потенциално корумпирани лица да влизат в Обединеното кралство. Опозицията обаче смята, че ще бъде постигната само минимална изолация.

Лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл заяви, че трябва да се въведат "заповеди за богатството с недеклариран произход", които да засилят натиска. Ако бъдат издадени от съд, собственикът на имота трябва да обясни как са се сдобили с него. В противен случай те ще рискуват той да им бъде отнет.

През миналата седмица Кейбъл назова името на първия руски вицепремиер Игор Шувалов, който има два апартамента в квартал Уайтхол, близо до Министерството на отбраната. Те били купени през 2014 г. за общо 11,4 милиона лири (13 милиона евро) от компания, която според опозиционера Алексей Навални принадлежи на самия министър. Според официалната декларация на Шувалов за 2014 г. държавната му заплата е била 112 000 лири (127 000 евро).

Опозиционният финансов министър в сянка Джон Макдонел смята, че трябва "руският елит да бъде ударен по джоба".

За наказания срещу руските олигарси настоява и живеещият във Вебикобритания адвокат Бил Браудър - главният лобист за приемането на "Закона Магнитски".

Същевременно "Гардиън" публикува карта с имотите на руски олигарси в Лондон. Освен за Шувалов там се съдържат данни и за други богаташи, близки до Путин.

Най-много имоти в центъра на британската столица има Андрей Гуриев - основател на фонда "Фосагро". Той притежава палати в районите Хайгейт и Воксхол за общо 351 милиона лири (400 милиона евро). Отскоро член на Съвета на директорите на компанията му е Ирина Бокова, която преди това бе генерален секретар на ЮНЕСКО.

Андрей Гончаренко притежава имоти на обща стойност 177 милиона лири (201 милиона евро) в три лондонски района - Риджънтс парк, Хемпстед и Белгравия. Според в. "Комерсант" той е зам. генерален директор на един от подизпълнителите на "Газпром" - компанията "Газпром Инвест Юг". Гончаренко е и партньор на братята олигарси Аркадий и Борис Ротенберг.

Милиардерът Роман Абрамович, притежаващ английския футболен клуб "Челси", е собственик на луксозен имот в Кенсингтън палас гардънс за 90 милиона лири (102,6 милиона евро).

Друг милиардер - Алишер Усманов, който притежава дял от отбора на "Арсенал", е сред най-богатите жители на Великобритания. Палатът му "Бийчууд хаус" в Хемпстед струва 48 милиона лири (54,7 милиона евро). 

Чужденците толкова активно са купували имоти в Кенсингтън и Челси, че броят на избирателите в тези райони намалял с 8 на сто от 2010 г. насам, отбелязва "Гардиън".