Китайската компания Huawei е на първо място на пазара за мобилно телеком оборудване, сочи доклад на UHS Markit за 2017 г.

Става дума за пазара на оборудване за мобилна инфраструктура в 2G/3G/4G мрежи. Китайците са надминали шведската Ericsson с 1%. Сега държат 28% от пазара спрямо 27% от Ericsson и 23% от Nokia.

Четвърта компания е ZTE с 13% дял, следва Samsung - със скромните 3%.

Кой държи пазара за мобилна инфраструктура? Данни IHS Markit.

Движението на пазара е забавено - през миналата година той се е свил с 14% и възлиза на "едва" 37,2 млрд. долара. Причина за това е, че в повечето региони вече има поне мрежи от трето поколение, на Запад масово е налице 4G, а най-новите 5G мрежи още са на тестово ниво. Вчера например бе тествана първата мрежа от пето поколение в Нова Зеландия, а през февруари М-тел направи демонстрация в България.

Очаква се тази година да приключат последните експерименти и в технологично развитите страни да започне инсталация на 5G. Verizon и AT&T в САЩ вече са обещали до края на 2018 г. да предложат услуга с новата мрежа. Тя има потенциала да предлага интернет връзка от 3 до 15 пъти по-бърза от 4G.