БРЮКСЕЛ - Белгийската прокуратура обвини днес в убийство френско-алжирски гражданин, разследван за това, че разстреля четирима души в Музея на евреите в Брюксел на 24 май.

Мехди Немуш (29 г.)  "е обвинен в убийство в терористичен контекст и му е издадена заповед за арест", съобщи федералната прокуратура в Брюксел. Франция, която арестува Немуш на своя територия, вчера го екстрадира в Белгия. Той е под специален режим в затвора в Монс край белгийската столица.

"След пристигането му той беше разпитан от антитерористичното звено на федералната съдебна полиция на Брюксел, както и от съдия-следовател", се казва в съобщението.

Немуш е обвинен, че на 24 май е разстрелял в музея в центъра на Брюксел израелска семейна двойка, за която по-късно медиите съобщиха, че е работила за тайните служби на страната си, музеен служител и доброволка, която също е работела там. Записи от  охранителни камерите на местопрестъплението бяха разпространени в световната мрежа. На тях се вижда как заподзреният стреля с автомат "Калашников" в преддверието на сградата на ул. "Миним".

Френската полиция задържа Немуш на 31 май на автогара в Марсилия, като намери в багажа му автомат и видеокамера.
Немуш, който има криминално досие и се е бил за джихадистите в Сирия, твърди, че е набеден, предаде белгийската държавна телевизия Ер Те Бе Еф. Според нея на предварителните разпити във Франция той обяснил, че не е извършил престъплението, а е откраднал сака с оръжието и камерата.