Курс за създаване на политически съюз център-дясно с "Да, България" с опция за разширяване "с други демократични, опозиционни политически субекти" обяви ДСБ в специална резолюция след заседание на партийното ръководство. Основната цел на обединението е "сваляне на управлението на авторитарния режим “Борисов”, възстановяване на парламентарната република, противодействие на корупцията и повишаване благосъстоянието на българските граждани". 

Позицията идва няколко седмици след подобна заявка от "Да, България".

Освен това през последната седмица и ДБГ - партията, основана от Меглена Кунева, обяви замразяване на членството си в Реформаторския блок с опция да го напусне скоро, ако блокът не предприеме опозиционна линия спрямо ГЕРБ.

Реформаторите се разделиха и с коалиционния си партньор  "Глас Народен" с лидер Светльо Витков.

Ето какво се казва в резолюцията:

Изпълнителният съвет на ДСБ:

1. Оценява управлението на страната като изключително опасно, създаващо неустойчивост с постоянните си скандали и напрежение във всички сектори, важни за гражданите, застрашаващо демокрацията, сигурността и европейския път на България. С това поведение Правителството неизбежно води страната към политическа криза и предсрочни парламентарни избори.

2. ДСБ приема като приоритет необходимостта от изграждане на силен политически съюз център-дясно с основна цел сваляне на управлението на авторитарния режим “Борисов”, възстановяване на парламентарната република, противодействие на корупцията и повишаване благосъстоянието на българските граждани.

3. Дава мандат на председателя на ДСБ за създаване на траен политически съюз между ДСБ и "Да, България", отворен за разширяване към други демократични, опозиционни политически субекти.