Полските власти обсъждат възможността да изгонят руски дипломати от страната в знак на солидарност с Великобритания, предава РИА Новости. Изданието цитира Gazeta Prawnaсо, която се позовава на източници от правителството.

Освен това се обмислят и санкции срещу руски компании и чиновници. Дискусиите по тези въпроси текат от поне една седмица, но решението било отложено за след президентските избори в Русия.

Полското правителство е на мнение, че е най-добре да бъдат приложени общи действия от Евросъюза срещу Русия. Но ако на властите в Брюксел не им се удаде да постигнат единодушно решение, Варшава ще въведе собствени наказателни и ограничителни мерки срещу Москва, твърди правителственият източник.

Наскоро заместник-министърът на външните работи на Полша Конрад Шамински открито заяви, че Варшава се опитва да убеди Берлин да се откаже от строителството на газопровода "Северен поток 2". Особено актуално това става днес на фона на отравянето на Скрипал, добави дипломатът. Според него точно този инцидент дава повод на Запада да се замисли "дали Русия е партньор и заслужава ли доверие".

Както е известно, Лондон изгони 23 руски дипломати заради отговорността на Русия в отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му. Кремъл отхвърля твърденията, че Москва има нещо общо с престъплението, и отвърна, като също изгони 23 британски дипломати от Русия, затвори Британския съвет и консулството на Великобритания в Санкт Петербург.