Украинският външен министър Павло Климкин призова за санкции срещу бившия германски канцлер Герхард Шрьодер заради неговото лобиране в полза на Русия, пише "Политико".

"Важно е да има санкции за тези, които рекламират проектите на руския президент Владимир Путин в чужбина", обяви Климкин пред германския таблоид "Билд". Той коментира статия в "Уолстрийт джърнъл", която описва Шрьодер като "ключовия олигарх на Путин" и предлага да има санкции и за бившия канцлер.

Според Климкин "Шрьодер е най-важният лобист на Путин по света". Дипломат №1 на Киев даже призова ЕС да проучи как може да предприеме действия срещу него

Шрьодер, който оглави борда на директорите на руската държавна компания "Роснефт" през 2017 г., е подложен на големи критики заради близките си отношения с Кремъл.

Преди да слезе от власт през 2005 г. той даде зелена светлина на противоречивия "Северен поток" и само няколко седмици по-късно оглави компанията "Норд стрийм", която е контролирана от руския "Газпром" и управлява "Северен поток".

Проектът беше много критикуван от украинското правителство, защото той предвижда да позволи на Русия да изнася газ от Западна Европа през Балтийско море без да има нужда от позволението на Украйна като транзитна страна.

Шрьодер продължи да твърди, че Европа трябва да вярва на Русия и след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. Той се обяви против санкции от страна на САЩ и ЕС за Русия.

Според германския евродепутат Елмар Брок е "скандално, че бивш канцлер сега представлява интересите на Путин".

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен реагира предпазливо на мнението на Климкин за санкции срещу Шрьодер, предаде ТАСС.
На въпрос на в. "Билд" тя заяви, че въпросът за санкции срещу Шрьодер трябва "да се обмисли много внимателно и след съответна проверка".