Турското правосъдно министерство е изпратило писмо до Върховния съвет за радио и телевизия на Турция (RTÜK - аналог на българския Съвет за електронни медиии, бел.ред.) по повод телевизионния сериал "Авлу" (затвор на турски език), в което се казва, че лентата представя персонала на затвора като "мъчители", а затвора - като "център за изтезания".

Генералната дирекция на затворите и местата за задържане, която е под юрисдикцията на Министерството на правосъдието, заяви, че телевизионният сериал обслужва "целите на някои терористични организации" и настоява "да бъдат предприети необходимите мерки, преди да започне излъчването му", съобщи в. "Джумхюриет".

В писмото, което носи дата 13 март, се отбелязва още, че новият телевизионен сериал за затворничките от женски затвор "опетнява професионалното достойнство" на персонала, работещ в Генералната дирекция на затворите и местата за задържане.

 

Филмът разказва историята на жена, попаднала зад решетките, която се опитва да наложи собствената си справедливост. 

"Излъчването на такива сериали поставя нашия персонал в затруднено положение, хвърля сянка върху проведените дейности по обучение и усъвършенстване и пренебрегва извършената от тях работа", пише в писмото. "Въпреки че подобни картини са обявени за напълно измислени, те подхранват у обществото възприятия, че затворите налагат мъчения [на затворниците] ... Насърчаването на такива възприятия на затворите служи на целите на някои терористични организации."

Предвид съдържанието на писмото Генералната дирекция на затворите и местата за задържане настоява "да бъдат предприети необходимите мерки, преди съответният телевизионен сериал да бъде пуснат за излъчване", като се позовава на текстове от медийния закон.

RTÜK все още не е отговорила на искането на министерството. Засега не е ясно дали Съветът ще включи тази тема в дневния ред на седмичното си заседание утре, 20 март.