Мартина Навратилова направи интересно разкритие в предаването "Панорама" на "Би Би Си". Чехкинята с американски паспорт обвини обществената телевизия, че е получила 10 пъти по-нисък хонорар от Джон Макенроу за едно и също нещо по време на турнира "Уимбълдън" - анализ на мачове.

Деветкратната шампионка от британската надпревара е взела 15 хиляди паунда за малко повече от две седмици през миналата година. В същото време Макенроу е прибрал между 150 и 200 хиляди, както призна Би Би Си наскоро.

"За мен беше шокиращо да науча това, защото освен ако Джон Макенроу не прави много други неща за телевизията извън "Уимбълдън", той получава 10 пъти повече пари за същата работа, коментира Навратилова за "Панорама". - Не ни казаха истината, това е сигурно. Това си остава телевизия на мъжете. Изводът е, че мъжките гласове се ценят повече от женските."

От Би Би Си отговориха веднага, че ролите на двамата за телевизията "не могат да се сравняват по отношение на отделено време, обхват и тежест":

"Заедно със Сю Баркър, Джон е лицето на нашето отразяване на "Уимбълдън". Той е гласът на нашите предавания. Считан е за най-добрия и експертен коментатор в спорта, изключително ценен е от нашата публика. В договора му е записано, че не може да работи за друга телевизия без нашето разрешение. Неговото заплащане рефлектира всичко това, полът изобщо не е фактор".

От "Панорама" пък са изчислили, че Макенроу е имал около 30 участия в телевизията по време на миналогодишния "Уимбълдън", докато за Навратилова те са 10.

Цялото предаване ще бъде излъчено тази вечер. Мартина Навратилова е отявлена активистка за женски права, също така често се включва в каузи в подкрепа на хомосескуалистите в спорта.