Пет щъркела са подранили за пролетта тази година и са се оказали на косъм от смъртта в близост до село Зарица, Силистренско.

Температурата в областта рязко паднала през нощта и те били на път да измръзнат.

Черно-белите пернати обаче имали късмет. А късметът им си има име - това е Сафет Халид. Той видял първо четири от птиците, извикал приятели и с тяхна помощ пренесъл щъркелите в дома си на топло. След това спасил и петия щъркел.

"Тази нощ спасихме живота на четири щъркела, които бяха сковани от студ. Навън са ниски температури и поледица. Приютил съм ги на топло, дано съм направил добро", разказва той в социалните мрежи.

Този попремръзнал щърк изглежда доволен от решението на Халид да помогне.

Всичко било заледено заради падналия през нощта дъжд, когато Халид забелязал птиците между своето село и съседното - Звенимир. Не се поколебал да ги прибере в дома си, където те удобно се разположили и вече се стоплят.

Иначе властите препоръчват да не се действа непредпазливо, дори когато птиците са в безпомощно състояние, а да се сигнализира на местната екоинспекция. РИОСВ-Русе вече е получила сигнал за щъркелите на Халид. Той заявява, че ще се грижи за тях, докато е нужно.

 

 

След случая местните ековласти са се задействали - съобщения за проверка какво е състоянието на прелетните птици, които вече са се прибрали у нас след зимата, дойде за районите на Шумен и Дулово. Не са били намерени птици в безпомощно състояние. В следващите дни обаче се очаква ново застудяване. В по-голям риск са птиците, които лежат на земята, тъй като са застрашени от измръзване при ниски температури. Предупреждават се шофьорите да внимават - щъркелите не виждат добре в тъмното.

Оказа се, че и в село Наум, Шуменско, местни жители приютили бедстващи птици в дома си - със същите симптоми - вледенени криле. Спасителят се казва Севдин Ридван.