Международни експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия пристигнаха в понеделник във Великобритания, за да вземат на място проби от нервнопаралитичното вещество, с което се смята, че са били отровени бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Резултатите ще бъдат готови до две седмици, съобщава Би Би Си.

Как обаче те осъществяват контрол и получават данни за най-токсичните химикали в света?

Според британското правителство веществото, което е използвано, е "Новичок", а от него има останали резерви в Русия, която е отговорна за нападението над Скрипал. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън отхвърли твърденията на руския посланик в ЕС Чижов, че отровата може да е дошла от лаборатория във военната база Портън Даун.

Работата на Организацията за забрана на химическите оръжия е част от международния режим на контрол, който определя какво е и какво не е разрешено, тъй става дума за силно токсични химикали.

Организацията е създадена през 1997 г. съгласно Конвенцията за химическите оръжия, която е подписана от 192 държави. Единствено Северна Корея, Израел и Египет не са я ратифицирали, но въпреки това са задължени да я спазват съгласно международното право.

Организацията е базирана в Хага, а инспекторите ѝ са проследили досега унищожаването на близо 97 на сто от декларираните запаси от химически оръжия в света.

Според конвенцията държавите се съгласяват никога да не произвеждат, складират или използват химически оръжия, както и да не помогат в производството им.

Това позволява на инспекторите от организацията да извършват проверки и да наблюдават унищожаването на химическите оръжия или заводите и лабораториите, в които те се произвеждат - този процес трябваше да приключи за 10 години.

Повечето страни се вместиха в този срок, но Русия, която наследи резервите на бившия СССР, както и САЩ, - все още не са. Огромните размери на техния арсенал, техническите предизвикателства пред разоръжаването и цената му доведоха до забавянето.

Преди няколко месеца Русия съобщи, че е приключила с унищожаването на близо 40 хил. тона от декларираните вещества - най-големите запаси в света. Няма съмнение, че това се е случило, защото  се осъществи под стриктното наблюдение на експертите от международната организация.

САЩ са унищожили около 90 на сто от декларираните си запаси като 2021-22 г. е определеният срок на пълното приключване. Сред проблемите, които забавят процеса на ликвидирането на химическите оръжия в САЩ, е трудното убеждаване на местните общности, в близост до които има складирани химикали, че те могат да бъдат унищожени на място безопасно и без да застрашават живота на хората и природата в близост.

Но какво се случва с другите химикали и с "Новичок" по-специално?

Нервнопаралитичният агент, който се смята, че е използван срещу баща и дъщеря Скрипал, никога не е бил деклариран пред Организацията за забрана на химическите оръжия. И съответно химикалът никога е бил включен в режима на контрол, донякъде и защото не се знае неговия химически състав.

Освен това организацията позволява страните законно да притежават много химикали, ако те могат да бъдат идентифицирани.

Според конвенцията държавите в света имат право да имат резерви от токсични химикали за мирни цели - в това число за промишлеността, селското стопанство, изследователската дейност и медицината.

От познати или потенциални химически оръжия и химикали, на които може да започне производство, се позволява да се съхраняват само ограничени количества.

На подписалите страни е разрешено да държат общо един тон и да имат едно място, обикновено лаборатория ,където могат да бъдат произвеждани тези субстанции.

Те могат да бъдат използвани при създаването на газови маски, противоотрови, защитно облекло, както и за създаването на методология за разпознаването на химическите оръжия.

За други вещества, които се прилагат масово в промишлеността, но които могат да бъдат използвани за производството на химически оръжия, резервите подлежат на строги проверки.

Правителствата трябва да водят точен отчет за произведените, продадени, използвани или налични количества, и да предоставят данните на Организацията за забрана на химическите оръжия. 

Въпреки че "Новичок" е извън този контрол и досега никоя страна не е обявила, че го притежава, съществуването на веществото се разкрива през 90-те години.

Въпреки международните усилия за слагане на край на употребата на химическите оръжия, това на практика не се случва съвсем. Във военния конфликт в Сирия правителствените сили на Башар Асад на няколко пъти използваха зарин. На теория Сирия не би трябвало да разполага с химическия си арсенал, тъй като предаде химическите си оръжия за унищожение през 2013 г., след първите атаки в Гута през същата година и подписа Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Впоследствие в няколко случая - в крайния етап на битката за Алепо през 2016 г. и в контролирания от бунтовниците град Хан Шейхун миналата година - Западът и ООН обвиниха режима на президента Башар Асад, че е използвал химически оръжия във войната.

Съществуват подозрения, че режимът на Ким Чен Ун в Северна Корея снабдява проправителствените сили в Сирия с химически оръжия или с материали за производството им.

През 2015 г. Организацията за забрана на химическите оръжия обяви, че са унищожени 90 на сто от запасите от тях по света. Или поне от тези, които са ѝ известни.