Българските власти са задържали Николай Кобляков, основател на френската неправителствена организация "Русия-Свобода", съобщи Би Ти Ви.

Той бил арестуван на летище София на 29 юли. Това станало по искане на Русия, която го е обявила за издирване чрез Интерпол. Кобляков има двойно руско-френско гражданство.

От пресцентъра на МВР потвърдили информацията, предаде Би Ти Ви. От френското посолство в София отказаха да коментират съобщението пред Клуб Z.

В случая България е обикновен изпълнител на искането и няма как да откаже ареста, обяснили от Министерството на вътрешните работи. Оттам допълнили, че няма как да кажат от коя държава е дошла заявката. Това може да са и руските власти. От МВР допълват, че прокуратурата вече трябва да е уведомена.

Във Франция Кобляков е организирал протести в защита на певиците от пънк групата "Пуси Райът" и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл. Ппри екстрадиция в Русия положението му би се утежнило значително.

По процедура МВР е задължено да задържи всеки един български гражданин или чужденец, който е пуснат за издирване през системата на Интерпол. След това се информира прокуратурата и се задейства процедурата за екстрадиция пред българския съд, който решава окончателно.