Турският президент Реджеп Ердоган ще постави въпроса за изплащане на пълния размер на помощта за сирийските бежанци, договорена между Брюксел и Анкара преди време. Това съобщи изданието "Хюрриет", цитирано от БНТ преди срещата на върха между ЕС и Турция, на която домакин ще е България. Форумът ще бъде във Варна на 26 март. Освен премиерът Бойко Борисов в качеството му на председателстващ Съвета на ЕС, в морската ни столица се очакват лидерите на евроинституциите - Жан Клод Юнкер и Доналд Туск. Последната подобна среща бе през май 2017 г., припомня "Хюрриет"

Ердоган заяви, че ще поиска оставащата сума от 3-те милиарда евро, договорени с Брюксел през 2016 г. за помощ за сирийските бежанци. По думите му до момента Турция е получила 850 милиона евро за разположените на територията ѝ 3 милиона и половина бежанци (от Сирия и Ирак - б.р.).

Очаква се да бъде договорена помощ от още 3 милиарда евро този месец - решение, което Брюксел препоръча миналата седмица.

"В понеделник ще се срещнем във Варна и ще разговаряме. Какво ще им кажем? Ще поставя пред тях всички снимки, всички видеоклипове и ще им кажа- ето ви ги. Ако ще отпуснете остатъка от помощта, давайте, но ако не, бъдете честни и кажете, че съжалявате, че не можете да я доставите и ние няма да продължаваме да стоим на вратата и да се надяваме напразно".

Турският президент държа реч пред магистрати в Анкара. И в нея подчерта ролята на Турция за предотвратяване на мигрантския наплив към Европа. 

Българският премиер Борисов също неведнъж е говорил за важността на споразумението с Турция за бежанците за опазване на българската граница, а оттам - на Европа от бежански поток.