Администрацията на руския президент Владимир Путин разпространява „купчина лъжи“, за да прикрие ролята на Москва в отравянето на бившия офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, заяви министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, след като проведе разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, отбелязва вестник The Independent.

Борис Джонсън приветства „силата и решителността" на британските съюзници, които демонстрираха подкрепа за Лондон след инцидента с отравянето с нервнопаралитичното вещество новичок в Солсбъри, съобщава "Фокус". Съгласно думите му опитът за убийство на Скрипал „не е изолиран случай, а най-новият модел за безразсъдно поведение на руската държава“.

Противно на твърденията на Русия, първият дипломат на Лондон увери, че Обединеното кралство действа „в съответствие с Конвенцията за забрана на химически оръжия".

„Междувременно отричанията на Русия стават все по-абсурдни. В един момент те казват, че никога не са произвеждали новичок, после твърдят, че са го произвели, но всички негови запаси са били унищожени. Тогава отново казват, че са направили новичокн, всички запаси са били унищожени, но някои от тях загадъчно са попаднали в Швеция, в Чешката република или в Словакия, или в САЩ, или дори в Обединеното кралство. Мисля, че това, което хората могат да видят, е, че това е класическа руска стратегия, която се опитва да прикрие иглата на истината в купа сено на лъжи и омагьосване", категоричен бе Джонсън.

Според британския външен министър 12 години след убийството на Александър Литвиненко в Лондон руснаците „вече не могат да заблудят никого" и че много страни от НАТО са били засегнати от „злонамерено или разрушително руско поведение".

И колата на Скрипал бе откарана в лаборатория за анализ.

Путин отхвърли твърденията за руска намеса в атаката срещу Скрипал като „глупост", припомнят от редакцията. В понеделник във Великобритания пристигнаха учени от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХТ), които започнаха тестове на веществото, използвано за отравяне на Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

НАТО призова Русия към пълно разсекретяване на програмата „Новичок“ пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата му с министъра на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, съобщава руският вестник „Коммерсант“.

Столтенберг напомни също, че отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал е атака на територията на една от страните в НАТО. Алиансът осъжда подобни действия и предлага на Великобритания своята помощ в разследването, подчерта норвежкият политик.

Генералният секретар на НАТО добави, че отравянето в Солсбъри попада сред други „груби действия“ на Русия, включително опити да дестабилизира Източна Украйна, вмешателство в демократичните процедури на Запада и кибератаки. В тази връзка Столтенберг обеща, че Русия няма да й се отдаде да „разцепи“ Алианса.

Сергей Скрипал и неговата дъщеря бяха отровени в град Солсбъри на 4 март. Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей обвини Москва за отравянето на 66-годишния бивш офицер от ГРУ.