Боксьорът Флойд Мейуедър привлече вниманието и от двете страни на океана с интересно изказване, че може да купи английския "Нюкасъл".

Клубът е за продан, но преговорите между собственика Майк Ашли и бизнесдамата Аманда Стейвли, която е начело на инвестиционен фонд с капитали от Близкия изток, пропаднаха наскоро. А започнаха още миналата есен и се очакваше по Нова година сделката да се осъществи.

Спорът е за цената на "свраките" - недолюбваният от феновете Ашли иска 400 милиона паунда, докато Стейвли, кадър на "Кембридж" и бивш модел, не искаше да даде повече от 300 млн.

Сега на сцената излиза ексцентричният Мейуедър, считан дори за милиардер. Освен от бокса той изкарва пари от всичко, до което се докосне, като влага в най-различни бизнеси.

"По-добре повярвайте, че ако реша да инвестирам там, често ще се връщам да купонясвам, казва в типичния си стил Флойд, цитиран от "Стар от съндей". - Обичам Нюкасъл, жителите му обичат да се забавляват повече отвсякъде другаде, където съм бил по света. През миналата година се срещнах с някои от футболистите, те са добри момчета. Винаги съм готов за нови бизнес възможности и обичам всички спортове. Но инвестирам не със сърцето си, а с главата. Ако правиш първото, това е най-сигурният начин да загубиш пари. Но ако някой ми покаже бизнес план и моите хора го погледнат и преценят, че може да донесе пари, бих вложил. Сокърът не е моят спорт, но имам връзки навсякъде."

Следва интересна добавка:

"Кристиано Роналдо ми е фен от много години, а и приятел. Така че може и да успея да го привлека да си завърши кариерата в "Нюкасъл"." 

В момента Мейуедър е извън бокса. През миналата година той се би в демонстративен мач с ММА боеца Конър Макгрегър и освен, че напълно очаквано спечели, изкара от срещата над 200 милиона долара.

Той няма да е първият американец с клуб във Висшата лига. Янки владеят "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Арсенал"... А баскетболистът Леброн Джеймс има акции в клуба от "Анфийлд", начело на който е Джон Хенри, управляващ и бейзболния "Бостън Ред сокс"