"Десетки хиляди турски граждани бяха арестувани, като до нас достига многократно информация от различни легални източници, че много от тях са били задържани без правно основание, без доказателства и са били подложени на изтезания с цел да направят самопризнания за участие в опита за преврат. Между тези хора има над 3000 турски съдии и прокурори, арестувани по едно и също време, като много от тях са задържани вече над една година и половина..."

Това пишат в свое открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов от Съюза на съдиите в България преди срещата му с Реджеп Ердоган на 26 март.

"...Използваме Вашето домакинство на тази предстояща среща, за да Ви призовем по време на нея да се застъпите пред турския президент за спазването на правото на живот, за забраната за изтезание и нечовешко или унизително отношение, за правото на свобода и справедлив съдебен процес", продължават съдиите.

Те призовават премиера:

"Много се надяваме, че Вие осъзнавате колко е важно за един български държавник да покаже национално достойнство, самочувствие, смелост и принципност при отстояването на основни демократични принципи, при срещите му с представителите на чужди държави."

Клуб Z припомня, че през декември 2016 г. предишният състав на ВСС с 10 гласа "въздържал се" плюс 2 "против" стана един от малкото от ЕС, които не подкрепиха замразяването на членството на турския Висш съвет на съдиите и прокурорите в Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС). Тогава никой не даде смислено обяснене на това позорно поведение.

Ето и пълния текст на обръщението:

Уважаеми господин министър-председател,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на министър-председател на държава, която е член на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Основни ценности на тези две най-важни европейски организации са изграждането и поддържането на демократична и правова държава, в която се уважават основните човешки права на всеки гражданин. Тези ценности представляват и демократичната основа на Конституцията на Република България, в която Вие сте се клели.

Съвсем скоро предстои Вие да бъдете домакин на среща в България между висши представители на Европейския съюз и президента на Република Турция Реджеп Таийп Ердоган. След случилия се неуспешен опит за преврат през юли 2016 г. десетки хиляди турски граждани бяха арестувани, като до нас достига многократно информация от различни легални източници, че много от тях са били задържани без правно основание, без доказателства и са били подложени на изтезания с цел да направят самопризнания за участие в опита за преврат. Между тези хора има над 3000 турски съдии и прокурори, арестувани по едно и също време, като много от тях са задържани вече над една година и половина. Ние, разбира се, осъждаме всеки опит за противоконституционна промяна на властта във всяка суверенна държава, включително и в Република Турция. В същото време обаче, твърдо вярвайки в посочените по-горе демократични ценности, използваме Вашето домакинство на тази предстояща среща, за да Ви призовем по време на нея да се застъпите пред турския президент за спазването на правото на живот, за забраната за изтезание и нечовешко или унизително отношение, за правото на свобода и справедлив съдебен процес по отношение на всички турски граждани, спрямо които е започнало наказателно преследване по повод на опита за преврат в Турция и в частност на нашите колеги съдии и прокурори.

Много се надяваме, че Вие осъзнавате колко е важно за един български държавник да покаже национално достойнство, самочувствие, смелост и принципност при отстояването на основни демократични принципи, при срещите му с представителите на чужди държави.

 

19 март 2018 г.                                                                                                                   От името на УС на ССБ:

Гр. София                                                                                                                           Атанас Атанасов