Социалната мрежа Фейсбук получи удар на борсата и сменя началника по сигурността след избухването на скандала с изтеклите данни на 50 млн. потребители.

Те са били ползвани от Cambridge Analytica - компания, работила с тях в полза на кампанията на Доналд Тръмп за президент на САЩ и кампанията Великобритания да напусне ЕС.

Компанията на Марк Зукърбърг загуби близо $40 млрд. от пазарната си капитализация след разкритието за теча на информация - това е почти 8% спад на акциите. Самият Зукърбърг в момента е с 6,06 млрд. долара по-беден, но остава четвърти в света след Джеф Безос ("Амазон"), Бил Гейтс ("Майкрософт") и Уорън Бъфет.

От Фейсбук обясниха, че са дали достъп на Cambridge Analytica през апликация, която предлагала заплащане на потребителите, за да попълнят тестове с лични характеристики. Това става през 2014 г. През тези 270 000 профила, взели участие в анкетите, те са достигнали и до техните приятели и така са източили предпочитания, лайкове, интереси на милиони хора. От социалната мрежа твърдят, че са разбрали за теча по-късно и веднага са поискали данните да бъдат изтрити. Но не са направили нищо повече от това да пратят форма за потвърждение в стил "Изтрихте ли данните? Да/Не". 

Друг проблем е фактът, че главният отговорник за сигурността на Фейсбук Алекс Стамос напуска позицията си. Макар да обяви, че няма "пробив" в социалната мрежа, каквато бе първоначалната позиция на Фейсбук, Стамос е сред хората, настоявали за разследване и разкриване на действията на руснаци във Фейсбук и увеличаването на корпоративната отговорност в технологиите. Смятал е да напусне още през декември, но е бил убеден да изчака до август.

Според източници на Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл" обаче той сменя позицията си заради несъгласия с ръководството за това как социалната мрежа трябва да се справя с разпространението на дезинформация. Стамос сега ще "изследва новите рискове за сигурността и ще работи за сигурността по време на избори".

Днес Фейсбук организира отворена среща за всички свои служители, като ръководството ще отговаря на всякакви въпроси, свързани със скандала. Зукърбърг е критикуван и вътре в компанията за мълчанието си по темата. Според Vice.com създателят на социалната мрежа ще говори в петък.

Междувременно хаштагът #DeleteFacebook ("Изтрий Фейсбук") набира популярност в Twitter - друга социална мрежа, която може напълно свободно да продава информацията от профилите ни.