Руската компания "Газпром" е загубила надежда да превърне проекта "Турски поток" в газопровод за мащабен износ към Европа, съобщава изданието finanz.ru.

Държавният холдинг се готви да започне демонтаж на тръбопроводите от Южния газов коридор, предаде Интерфакс. В началото те са били строени за "Южен поток", а след това - пренасочени за "Турски поток".

Последният проект по план трябваше да доставя в Турция и ЕС 63 милиарда кубика газ годишно. Москва обаче успя да сключи с Анкара рамково споразумение само за две разклонения на "потока" вместо за четири.

Поради двукратно намаляване на мощността на "Турски поток" излишни за "Газпром" се оказали 506 километра тръби, положени по маршрута Починки - Анапа, т.е. от Саратовска област до Краснодарския край. Те подлежат на ликвидиране заедно с газоизмерителната станция "Моршанская".

Строежът на третата и четвъртата поредица от компресорни станции "Русская", "Казачия" и "Кореновская" ще бъде замразен "до вземането на решение за реализирането на дадените обекти". Общата стойност на обектите, подготвяни първо за "Южен поток", после за "Турски поток", които в крайна сметка увиснаха на сметката на "Газпром" като незавършени строежи, се оценява на 46 милиарда рубли (546 милиона евро) към началото на 2017 г.

В момента "Газпром" продължава прокарването на две разклонения на "Турски поток" по дъното на Черно море с общ капацитет 31 милиарда кубика.

Както преди време разказаха пред Ройтерс три източника в бранша, Турция се съгласила през територията й да бъде прокарана само една тръба, по която да получава 15,75 милиарда кубика годишно за собствените си нужди.

От второто разклонение, което "Газпром" се надява да използва за транзита на газ към Европа, са положени почти 1000 километра тръби по морското дъно. Анкара обаче разрешила то да стига само до нейното крайбрежие. Става все по-голяма вероятността тази тръба да не стигне доникъде. Дори в Москва растял скептицизмът относно скорошния й старт.

Точният маршрут не може да бъде оформен без разрешението на Турция. Не е ясно кой ще бъде собственик и оператор на тръбата, ще претендира ли Анкара за транзитни такси и в какъв обем.

По идея "Турски поток" трябваше да замени "Южен поток", чийто край руският президент Владимир Путин обяви лично на 1 декември 2014 г. Тогава, а и няколко пъти след това той обвини България за провала на проекта.

Страната ни прекрати строежа на "Южен поток" в последните дни на правителството на Пламен Орешарски през есента на 2014 г. Сред причините бяха забележките на Еврокомисията, че проектът не е според изискванията на Третия енергиен пакет.

През януари 2016 г. "Газпром“ обяви разтрогването на договора по проекта за „Южен поток“.