Руската прокуратура поиска девет години трудов лагер за историка Юрий Дмитриев, който документира престъпленията на Сталиновия режим, съобщи "Новая газета". Той е обвинен в притежание на детска порнография заради голи снимки на 11-годишната му осиновена дъщеря. 

Според адвоката на историка Виктор Ануфриев обаче, снимките са правени два пъти годишно като доказателства за доброто физическо състояние на детето заради проблеми със социалните работници.

"Моята позиция е, че това дело изобщо не би трябвало да влезе в съда, защото в него няма престъпление", заяви Ануфриев след прочитането на обвинителния акт.

Очаква се решението на съда да бъде обявено в края на март. По-рано съдът обяви официални резултати от психиатричния преглед, според който Дмитриев е психически здрав и няма сексуални отклонения.

Колеги и приятели на 61-годишния учен и активисти за граждански права твърдят, че обвиненията на прокуратурата са несъстоятелни, а причините за преследването му са неговите разследвания на престъпленията на съветския вожд. Според тях той е станал неудобен за властта и най-вече за руския президент Владимир Путин.

Дмитриев е арестуван на 13 декември 2016 г., малко след като Общество "Мемориал" - организацията, за която работи, публикува имената на повече от 40 000 милиционери, участвали в репресиите на Сталиновия режим. Това предизвика протеста на наследниците им.

Малко след това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че правителството няма никаква роля в делото:

"Кремъл не се меси в подобни случаи", коментира той пред Ройтерс.

Историци, роднини и активисти обаче оспорват твърдението му. Подобни скалъпени процеси се често срещани в ерата на Сталин. Историята се повтаря, казват те.

"За съжаление това не е единичен случай, - изтъква историкът Николай Сванидзе, който често повдига въпроса за нарушаването на човешките права от Путин. - Властите не гледат добре на историците. Те смятат историята, или нашето минало, за идеологически процес на селектиране. Честните историци са смятани за политически опоненти."

Детето е било осиновено на 3-годишна възраст след дело на Дмитриев срещу социалните служби, които не му позволявали да го вземе под опека. Според тях той е твърде възрастен за баща. Оттогава социални работници непрекъснато го проверяват, а след като възпитатели в яслата съобщават за белези по кожата на момичето, Дмитриев започва да прави снимки, за да има доказателства, че здравословното му състояние е добро. "Белезите" се оказват остатък от лейкопласт.

Момичето не се е оплаквало от отношението на Дмитриев, изтъква Ануфриев.

Една от биологичните дъщери на историка - Екатерина Клод, нарича обвиненията "абсурдни" и коментира, че тя и децата ѝ прекарват много време с него и осиновената му дъщеря. Тя твърди, че Дмитриев е прекрасен баща както за нея, така и за 11-годишното дете. Екатерина също свързва обвиненията с работата на баща си.

Като директор на местен клон на "Мемориал" - организация, която документира съветското минало на Русия, Дмитриев е част от екипа, открил масов гроб в град Сандармох през 1997 г. Над 9000 души - част от тогавашната интелигенция, са екзекутирани и погребани там. Други пък са изпратени в лагери на ГУЛАГ или са принудени да участват в изграждането на един от големите проекти на Сталин - канала между Бяло и Балтийско морета, при чийто строеж умират хиляди хора.

Дмитриев приема за своя мисия да открие други гробове, да идентифицира жертвите и да огласи имената им. Историкът всяка година организира възпоменателни церемонии за жертвите на сталинисткия терор, които са посещавани от критично настроени към Путин дипломати.

Общество "Мемориал", където Дмитриев работи, е обвинено още през 2015 г. от руските власти в "подкопаване конституционния ред на Руската федерация" и създаване на "негативно обществено мнение" за действията на страната в Украйна. Министерството на пръвосъдието в Москва го обяви за "чуждестранен агент". Правоащитници изтъкват, че това е все едно Германия да отправи такива обвинения срещу центъра "Визентал", издирващ нацистки военнопрестъпници.