Конституционният съд (КС) ще се произнесе по същество дали т.нар. Истанбулска конвенция противоречи на основния закон на държавата, ако бъде ратифицирана. Решението на конституционните съдии да разгледат казуса, поставен им от 75 депутати от ГЕРБ, е взето единодушно, съобщиха от институцията. За докладчик по делото е определен бившият депутат от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Анастас Анастасов.

Депутатите от ГЕРБ поискаха КС да се произнесе за съответствието на конвенцията с текстовете на конституцията, след като темата създаде обществено и политическо напрежение. Пращането на документа на конституционалистите печели време на ГЕРБ - по закон КС няма задължителни срокове, в които да се прознесе.  Към искането да търкуване, депутатите пратиха на юристите и постъпилите в парламента положителни и отрицателни становища по темата. 

Конституционните съдии са задължили Министерския съвет да им предостави решението си за оттегляне на проектозакона за ратификация на конвенцията от Народното събрание. Именно този акт на правителството имаше риск да "спъне" произнасянето на КС по същество. В решението на МС от 7 март се казва, че не само оттегля от парламента предложения за ратификация документ, но отменя и решението, с което самият Министерски съвет приема законопроекта за ратификация. Това можеше да постави под въпрос има ли предмет, по който КС да се произнесе. Съдиите обаче са преценили, че ще излязат с конкретнво решение по текстовете на самата Истанбулска конвенция.

След като получат становищата на държавни институции, представители на съдебната власт, университетски преподаватели и неправителствени организации, конституционните съдии ще преценят дали документът съответства на конституцията. Кога ще стане това - знаят само конституционните съдии.

Истанбулската конвенция бе приета от правителството на 3 януари, но още същия ден тя предизвика напрежение между партньорите в управляващата коалиция. От "Обединените патриоти" се обявиха против ратификацията й. Последва ги БСП. Социалистите поискаха и провеждане на референдум, но Народното събрание го отхвърли. След това премиерът Бойко Борисов обяви, че партия ГЕРБ ще оттегли решението си за конвенцията, защото нямало да носят сами пасива от дискусиите.

Въпреки че от ГЕРБ публично поддържат тезата как са "за" ратификацията на Конвенцията за превенция и защита на жените от насилие, миналата седмица България, в качеството си на страна - председателстваща Съвета на ЕС, не изправи свой правителствен представител на дебатите в Европейския парламент. 

 
В резултат България отнесе сериозни критики за отношението си. Европейският парламент пък излезе с нарочно решение и настояване всички страни от ЕС да ратифицират документа. 
Истанбулската конвенция е документ на Съвета на Европа, в който членуват 47 държави. Сред тях само 2 не са я подписали - Русия и Азербайджан. Тя е приета от националните парламенти и в страни като Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина, които не са в еЕС. Точно 17 от държавите члени на Съюза са ратифицирали конвенцията до момента. В повечето от останалите страни процедурата е в ход.