Германската канцлерка Ангела Меркел не вижда причина да се налагат санкции върху предшественика й Герхард Шрьодер заради неговото лобиране в полза на Русия. Това каза говорителят й, цитиран от "Дойче веле".

Други бивши лидери на европейски държави също бяха предпазливи относно възможни наказания за бившия канцлер, който оглави борда на директорите на руската държавна компания "Роснефт" през 2017 г.

"Това е негово лично решение, но от политическа гледна точка е бедствие", коментира бившия датски премиер и генерален секретар на НАТО, а сега съветник на президента на Украйна Андерс Расмусен.

Вчера украинският външен министър Павло Климкин призова за санкции срещу бившия германски канцлер Герхард Шрьодер заради неговото лобиране в полза на Русия. Дипломат №1 на Киев призова ЕС да проучи как може да предприеме действия срещу него

"Важно е да има санкции за тези, които рекламират проектите на руския президент Владимир Путин в чужбина", обяви Климкин пред германския таблоид "Билд".

Според Климкин "Шрьодер е най-важният лобист на Путин по света".

Шрьодер, който в момента председателства борда на директорите на руската държавна компания "Роснефт", е подложен на големи критики заради близките си отношения с Кремъл.

Преди да слезе от власт през 2005 г. той даде зелена светлина на противоречивия "Северен поток" и само няколко седмици по-късно оглави компанията "Норд стрийм", която е контролирана от руския "Газпром" и управлява "Северен поток".

Проектът беше много критикуван от украинското правителство, защото той предвижда да позволи на Русия да изнася газ от Западна Европа през Балтийско море без да има нужда от позволението на Украйна като транзитна страна.

Шрьодер продължи да твърди, че Европа трябва да вярва на Русия и след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. Той се обяви против санкции от страна на САЩ и ЕС за Русия.