Лидерът на СДС Божидар Лукарски призна, че в Реформаторския блок тече разпад след решенията на ДБГ и "Глас народен" - едните да замразят членството си в РБ с опция да напуснат, а другите - да разтрогнат коалицията. Но синият председател даде да се разбере, че СДС няма да поеме опозиционен курс срещу управлението на кабинета "Борисов 3", въпреки проблемите в това управление и въпреки призивите на доскорошните си партньори.

Лукарски разкритикува пред бТВ позициите на ДБГ - партията, основана от Меглена Кунева, която призова РБ да се обяви за опозиция и за предсрочни избори. Ако не - напусна формата.

"Ако искаш това, искаш оставки - първо трябва да извадиш кадрите си от властта", заяви лидерът на СДС и заяви, че хора от ДБГ още са начело на институции като Комисията за защита на потребителите, Агенцията за инвестици и Агенцията за метрологичен  и технически надзор.

После заподозря доскорошните си партньори в "някакъв либерален, да не кажа друг уклон и повик за съглашателство и събиране с по-либерално-левия спектър". Репликата бе насочена към обявилите се за общи действия и нов политически съюз партии ДСБ и "Да, България", които работят с формациите БЗНС (също напуснала РБ през ноември миналата година) на Николай Ненчев, "Зелените" (по-рано разграничили се от РБ) и ДЕОС.

Лукарски обясни, че ДСБ са дясна партия, но останалите били либерални. В СДС не приемали заявките "про" и "анти" властта и ГЕРБ, както и ултимативния тон на ДБГ, които вече също искат предсрочни избори.

Лукарски  заяви, че въпреки проблемите на управлението на кабинета "Борисов 3" - отказът от реформи, скандалите, фокусирането единствено върху Европредседателството, стандарта на живот - решението, което дават от ДБГ за опозиционност не дават изход и решение. 

"Трябва да се предложи кауза, свързана с ценности - дясно-консервативни ценности, свързани с конкретни решения. СДС ще има заседание на 17 април и ще предложи своята визия като кауза. Преди да говорим за коалиции трябва да решим дали гледаме либерално или консервативно-патриотично", декларира не за първи път Лукарски.

Той обаче категорично отрече да се водят разговори за общи действия с "Обединените патриоти" и в частност с вицепремиера Валери Симеонов и партията му НФСБ. И пак повтори защо - първо трябвало да се очертае ценностна рамка. После добави:

"СДС винаги е бил за евроатлантическите ценности, но има опит да бъдем теглени към орбитата на Кремъл".

От думите му, а и от въпросите в студиото, не стана ясно кой точно прави тези опити и има ли този някой властови инструменти за реализация на подобен завой.

По-рано през деня от СДС излязоха със специална декларация по обществената дискусия трябва ли да бъде променен Наказателният кодекс, за да се разширява обхвата на неизбежната отбрана.

Темата стана актуална след случая от Пловдив, в който лекар уби човек, за когото се твърди, че е влязъл в имота му (не в дома му, каквато беше първоначалната версия), с цел кражба. За промени в закона и разширяваше на законовия текст за неизбежната отбрана се обявиха част от "Обединените патриоти" и отделни представители на ГЕРБ, а в Министерството на правосъдието се формира работна група по въпроса. Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пък изненадващо застанаха на една и съща позиция по темата и отказаха да пратят представители на институциите си във въпросната работна група.

За разлика от поддръжниците на законовите промени, от СДС се обявиха против.

"СДС е партията, която винаги е била радетел за неприкосновена частна собственост. В законодателната ни дейност сме се ръководили от основополагащия правен и морален принцип, че гражданите трябва да могат да защитят себе си и своята собственост. Благодарение на нас през 1997 г. бе разширен обхватът на института на неизбежна отбрана в НК, чрез добавянето на нова алинея трета, чиято цел е по-голяма защита на жилището на всеки гражданин.

Като демократична партия, защитаваща вече три десетилетия принципите на правовата държава, в СДС сме силно притеснени от възможността института за неизбежна отбрана да се превърне от защитна в репресивна мярка, оправдаваща насилието и дори отнемането на човешки живот".

Според СДС желанието на обществото за разширяване на пределите на неизбежна отбрана идва от наслагваното с години чувство за безнаказаност у нарушителите и липсата на доверие в правоохранителните институции.  Справянето с тези проблеми ще намали драстично и желанието за мъст и наказание "сега и веднага", което може да доведе до улично правосъдие и саморазправа", пишат от СДС.

Според сините проблемът не е в закона, а в неговото прилагане, а вместо да се ремонтира НК, правителството и управляващото мнозинство трябва да насочат усилията си към реални и работещи политики за справяне с битовата престъпност.