Пътят Смолян - Мадан в района на село Тикале ще остане затворен за около половин година, съобщи шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов. Според геолозите към момента пътят не може да бъде разчистен, защото има опасност от нови свличания. 

След срутване на 4 март т.г. пътят беше затворен и хората от 11 села няма как да се придвижват до областния град, което създаде напрежение. Следващата седмица ще бъде готов обходният път от Мадан за Смолян, обеща Атанасов.  

"Имаме стегната организация. За хората ще бъдат осигурени колкото е необходимо транспортни средства, за да имат връзка с областния град. Имаме алтернативни маршрути. Свързано е всичко и с метеорологичните условия, които очакваме в близките 2-3 дни - ниски температури, снеговалежи. Независимо от това всички мероприятия, които могат да се извършват при снеговалежи и относно геоложки проучвания, ние ще ги извършваме", заяви шефът на АПИ. 

Той призова за търпение, тъй като хората работели денонощно, а работата им не била безопасна. Докато не започнат укрепителни мероприятия на масива, няма как да отговоря кога ще бъде пуснат старият път“, коментира инж. Атанасов.

"Пътят трябва да бъде безопасен, няма кой да поеме тази отговорност и да пусне пътя в такова състояние. На този етап, докато не видим дълбочинното обследване на масива, няма как да кажем кога ще бъде извършено. Утре успеем ли да пробием, няма да има проблем. Ще продължим с огромна енергия да помагаме на хората да не се чувстват откъснати".

След отварянето на обходния път, напрежението сред хората ще спадне, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов. По думите му обходният път Влахово-Орешец вече е пробит, сега предстои да бъде чакълиран и асфалтиран и до седмица да бъде отворен за леки и лекотоварни автомобили.

Във Влахово, през където ще преминават моторните превозни средства след отварянето на новия път, проблемните места също ще се разширят и ще се вземат мерки за по-лесно осъществяване на трафика, допълни кметът на Смолян. Той добави, че безплатните автобуси, които община Смолян пусна за живеещите в 11-те села, се използват. Те пътуват по маршрута Рудозем-Смилян-Смолян. "Отделно от тях има и местна инициатива, при която с бусове се превозват хора двете страни на срутището", каза още Николай Мелемов.