Няколко души бяха ранени днес в гимназия в американския щат Мериленд, предаде Ройтерс.

Засега няма съвсем ясна информация за състоянието на пострадалите, съобщи шерифът на окръг Сейнт Мерис.

 

 

Нападението било извършено в местното средно училище "Грейт Милс". Мястото се намира на около 110 километра южно от Вашингтон.

По-късно в туитър се появиха съобщения, че стрелецът се казва Зейн Майкъл Кройц. Той е от Сейнт Мерис и е бивш ученик в "Грейт Милс". Някога свирел в училищната музикална група. 

Твърди се, че Кройц имал криминално досие за терористични заплахи и извършено нападение.

В телефонно интервю за Си Ен Ен ученик на име Джонатан Фрийз съобщил, че бил заключен заедно със свои съученици за близо час. Той обаче не чул никакви изстрели. Връзката била прекъсната с пристигането на полицията.

Инцидентът се случва на фона на ожесточени общонационални дебати за стрелби в училищата. Причина е крането на 14 февруари в гимназията "Марджъри Стоунмен Дъглас" в Паркленд, щата Флорида. Тогава бивш възпитаник на училището разстреля 17 души.

Джонатан Фрийз сподели в интервюто си, че в училището наскоро два пъти били провеждани тренировки, на които била отработвана именно такава ситуация.

Днешната стрелба пък става само 4 дни преди Похода за нашия живот. Той се организира от оцелелите при касапницата в Паркленд ученици. Проявата ще се състои във Вашингтон и целта е депутатите да бъдат призовани за приемат по-строги закони за контрол над оръжията.

В "Грейт Милс" учат 1500 ученици. 56 на сто от тях са от малцинствата.