„Амазон“ обяви бюджета си, определен за настоящи и бъдещи продукции, и за пръв път показа официални данни за общия брой зрители, които привлича – 26 млн. потребители. Периодът от документите, станали публично достояние, обхваща три години и разкрива детайли за 19 ексклузивни шоута на компанията, предава „Ройтерс“. Сред тях попада и една нова придобивка на „Амазон“ – „Властелинът на пръстените“.

В края на миналата година съобщихме, че правата вече са купени, а сега „Амазон“ обяви и бюджета – компанията е готова да отдели рекордната сума от 500 млн. долара за бъдещия сериал по историята за Единствения пръстен, като според неназован източник от компанията, става дума за два сезона.

Амазон“ предложи 250 млн. само за правата за екранизация, а продукцията и маркетингът могат да достигнат 500 млн. долара за два сезона“, коментира същият източник, посочен от „Ройтерс“.

Това е сума, която много малко съвременни продукции могат да си позволят. За сравнение: HBO отделя по 15 млн. долара на епизод за последния сезон на най-успешния си сериал „Игра на тронове“ (6 епизода), а общият бюджет на телевизионната „Песен за огън и лед“ възлиза на около 600 млн. долара за осем сезона (като всеки е по-скъп от предишния). Сумата е и три пъти повече, отколкото „Амазон“ изхарчи за първите два сезона на гордостта си „Човекът във високия замък“. Очертава се новият сериал да изиграе ролята на „безценното“.

С прочита на „Властелинът на пръстените“ за малък екран „Амазон“ ще опита да се конкурира именно със създателите на „Игра на тронове“ – HBO, а основателят Джеф Безос е готов на всичко, за да реализира дългогодишната си мечта компанията му да изпревари „Нетфликс“, „Хулу“ и HBO в битката за публиката.

Междувременно за сериала все още не се знае почти нищо. Няма обявен режисьор, актьори или поне брой епизоди на сезон. Знае се обаче, че Анди Съркис, вдъхнал живот на най-интересния от персонажите на Толкин – Ам-гъл, не би се включил в тази адаптация на романа, дори ако от „Амазон“ го бяха поканили.

Не мисля, че бих се включил сега. Чувствам, че достатъчно дълго вече бях част от Средната земя и беше невероятно изживяване, каза Съркис в края на ноември миналата година.

Който и да режисира или участва в скъпия телевизионен проект, за феновете на Толкин и класическото фентъзи остава надеждата, че сериалът „Властелинът на пръстените“ ще покаже неразказаните истории от епичния роман на Професора, за които Питър Джаксън не успя да намери екранно време в трилогията по книгата.

Площад Славейков.