Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави Владимир Путин за неговата победа на президентските избори, съобщи пресслужбата на Кремъл. Наблюдателите в цял свят очакваха кога Тръмп ще се обади на колегата си, за да го поздрави. Американският президент го направи с голямо закъснение и е един от последните световни лидери позвънил на Путин по телефона, коментират дипломати.

Телефонният разговор се е състоял по инициатива на американската страна, съобщава РИА Новости.  Само няколко часа по-рано от Белия дом обявиха, че засега не се предвижда поздравителен разговор с Путин и че няма изненада в изборите.

Държавните лидери са обсъдили и актуални въпроси от световната политика.

Особено внимание е било отделено на възможността за среща между двамата, съобщава ТАСС.

"Президентите са се изказали за развитието на практическото взаимодействие в различни направления, в това число и въпросите по осигуряването на стратегическата стабилност и борбата срещу международния тероризъм. В частност е била подчертана важността на координираните усилия за ограничаване на надпреварата във въоръжаването", се посочва в съобщението на Кремъл.

Лидерите са отбелязали необходимостта от скорошно регулиране на ситуацията в Сирия и конфликта в Украйна, а също са изразили удовлетворение от намаляването на напрежението около Корейския полуостров.

И двете страни са изразили мнение за скорошно постигане на положително развитие на положението в Сирия и Украйна.

Путин и Тръмп са се договорили за по-нататъшното развитие на двустранни контакти, в това число и след промените в ръководството на Държавния департамент. Както е известно миналата седмица Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън.

Особено внимание е било отделено на възможна среща на най-високо равнище, подчертават световните агенции.

"Като цяло разговорът е бил в конструктивен, делови характер и е бил ориентиран към преодоляване на натрупаните проблеми в руско-американските атношения", съобщава пресслужбата на Кремъл.

Темата за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри, не е била обсъждана от двамата, заяви в отговор на журналистически въпрос говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Путин спечели президентските избори на 18 март със 76,69 на сто от гласовете при преброени 99,98 процента от бюлетините, припомни ТАСС.

Меркел, Макрон, Юнкер, Цзинпин, Борисов, Радев и други лидери вече поздравиха Владимир Путин.