Зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов показа на журналисти подземията под бившия мавзолей на Георги Димитров в София. Плановете на общината са до две години пространството да бъде превърнато в галерия за изкуства.

Галерията под мавзолея ще бъде филиал на Софийската градска художествена галерия.

"Намираме се в идеалния център на София и за нас това е възможност тези съоръжения да получат нова функция, отговаряща на съвременните ни представи за градския център", поясни Чобанов.

Той каза, че вече са пристигнали части от Бронзовата къща, която трябва да се появи на бетонната площадка над подземията. Тя ще представлява арт инсталация с временен характер.

"Бронзовата къща ще бъде пример за това какви художествени акции могат да се случват тук в идеалния център на тази новосъздадена площ за художествени произведения на открито", поясни Чобанов.

В подземията под пространството на бившия мавзолей в момента има останки от оборудване, пречиствателни инсталации, въздушни съоръжения. Заместник-кметът обясни още, че част от техниката ще бъде предадена в Политехническия музей, тъй като сред останките "има истински антики на технологиите от 50-те години".

Мавзолеят в центъра на София е построен през 1949 г., за да съхранява балсамираното тяло на комунистическия ръководител Георги Димитров. Изграждането на мавзолея започва веднага след смъртта на Димитров на 2 юли.

Има разминавания в сведенията за това как е протекло проектирането и строителството. Общото е, че сградата е почти изцяло готова до 10 юли, когато височайшето тяло е положено официално в нея, и че тя е дело на архитект Георги Овчаров с участието на Рачо Рибаров и Иван Данчов.

Според една от историите дават 3 дни на арх. Овчаров, за да направи проект. Той успява в срок и го изготвя в свой стил – с дорийски колони. Проектът обаче не е одобрен от Политбюро на ЦК на БКП и принуждават Овчаров да го опрости дотолкова, че формата на построената сграда е коренно различна от първоначално проектираната.

Строителството се ръководи от Георги Натов. За официалната церемония по поставяне тялото на Георги Димитров в мавзолея недовършените колони и цялата горна част на сградата са опаковани с червен плат.

За 40-те години - от построяването до 1989 г., тук по протокол чуждестранните делегации полагат венци при посещения в страната, а партийно-държавното ръководство от трибуната му приема манифестациите и парадите на официалните празници. 

Тялото на първия български комунистически лидер остава в мавзолея до август 1990 г., когато е кремирано и погребано в Централните софийски гробища.

Мавзолеят е взривен в края на август 1999 г. по заповед на строителния министър от правителството на СДС Евгений Бакърджиев. Първата детонация - в присъствието на министър-председателя Иван Костов и кмета на София Стефан Софиянски, не успява да събори сградата и са необходими няколко експлозии от 21 до 27 август, когато най-сетне тя рухва.