Външният министър Сергей Лавров няма да влезе в новото правителство на президента Владимир Путин, съобщават днес редица руски издания.

Според тях оставката е гответна отдавна и е по инициатива на самия Лавров.

Той от няколко години насам искал да се оттегли, твърди в. "Новие известия", като цитира източници от външното министерство в Москва. Причината била в умората. Лавров е на този пост от 2004 г. По настояване на Путин обаче той останал до президентските избори, твърди телевизия RTVI.

"Това, че Лавров иска да се оттегли, не е тайна за никого", казва един от неговите сътрудници.

Говорителката на ведомството Мария Захарова заяви пред RTVI, че не знае дали дипломат номер 1 на Москва ще остане на поста си.

Има няколко версии по въпроса кой ще го наследи. Това може да бъде зам.-министърът на външните работи Александър Грушко - посланик в НАТО до началото на тази година. Споменават се обаче и хора отвън, включително такива от президентската администрация.

Александър Грушко е най-често споменаваният наследник на Лавров.

Чисто технически вторият човек в министерството е Владимир Титов, който бе посланик в България през 2000-2004 г. От 2013 г. той е първи зам.-министър.

Според източника на RTVI Лавров няма да се пенсионира, а ще заеме почетна длъжност, например в Съвета за сигурност на Руската федерация.

Преди да стане външен министър, той бе 10 години постоянен представител на Русия в ООН.

Новината за предстоящото махане на Лавров се появи точно в деня, в който той навърши 68 години. Което накара немалко хора да си помислят, че тя може да е фалшива.