Президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин са се договорили да поръчат на външните си министерства и на първите дипломати да подготвят среща между двамата, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Двамата се разбрали да се видят колкото е възможно по-бързо по време на телефонния разговор вчера. Той беше по инициатива на американската страна и в него Тръмп поздрави Путин за победата в изборите.

Да поздравяваш диктатор за фалшива изборна победа не е добре за свободния свят, остро критикува президента сенаторът републиканец Джон Макейн.

"Наистина по време на телефонния разговор лидерите разговаряха за количеството натрупани проблемни въпроси в отношенията, които диктуват необходимостта от осъществяване на контакт на най-високо ниво. И двамата лидери потвърдиха разбирането за такава среща. Но конкретни решения за срокове и място на срещата не са били взети, даже двамата не са говорили за това. Може само да се каже, че президентите са се договорили да поръчат на външните министри на Русия и на САЩ - в случая Лавров и Помпео, да започнат час по-скоро разговори за подготовката на такава среща", заяви Дмитрий Песков пред журналисти.

Както е известно, държавният секретар Рекс Тилирсън беше уволнен от Тръмп през миналата седмица, а за негов наследник той посочи шефа на ЦРУ Майк Помпео. Но Помпео все още не е утвърден на поста. 

От Белия дом снощи отбелязаха, че не е определена още дата за срещата.

За надпреварата във въоръжаването

Президентите са изразили взаимно съгласие за нежелание да се допусне надпревара във въоръжаването между двета страни, обясни Песков.

"Беше подчертано в хода на разговора за нежеланието за каквато и да било надпревара във въоръжаването", заяви той.

Не е ставало и дума за нови преговори и нови договорености за ограничаване на въоръженията.

Според Песков в Кремъл са направили извод от думите на Тръмп, че в САЩ и Вашингтон са се вслушали в думите на Путин, че Русия не желае надпревара във въоръжаването.

За Корейския полуостров

Интересите на Русия и САЩ по отношение на Северна Корея глобално са сходни, но има разногласия по тактиката към Пхенян, отбеляза Песков.

"Стратегическата цел е една и не може да бъде друга - всички сме заинтересовани от премахването на ядреното оръжие и мирното политическо регулиране на ситуацията на Корейския полуостров. Възможни са няки разногласия по методиката и по тактиката", подчерта гласът на Кремъл.  

Президентите не са обсъждали възможността Русия да бъде място на среща на високо равнище между САЩ и КНДР, посочи Песков.

Както е известно, Тръмп обяви неотдавна, че още през май се надява да се срещне на четири очи с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун.