Правителството одобри промени в Устройствения правилник на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ), които се налагат заради промени в Кодекса на труда, приети през декември м.г. от парламента. Измененията произтичат от възложения специализиран контрол по спазването на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и новите правомощия на институцията да подава искови молби за откриване на производство по несъстоятелност на търговец, който е забавил с повече от 2 месеца заплатите на минимум 1/3 от работниците си.

Измененията не водят до промяна в щатната численост на ИА ГИТ, въпреки че се разширяват правомощията й. Съгласно промените, на звената от специализираната администрация на институцията се възлага осъществяването на методическо ръководство и контрол по спазването на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Дирекция "Правно осигуряване на инспекционната дейност" ще осъществява процесуално представителство в производствата по несъстоятелност на търговци. Създава се възможност всички териториални дирекции да осъществяват специализиран контрол по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.