Бившият румънски премиер Виктор Понта гради партия, вдъхновена от „Републиката в движение!“ на френския президент Еманюел Макрон, пише „Политико“.

В началото на годината той създаде партията „Про Румъния“ заедно с Даниел Константин – бивш зам.-председател на Съюза на либералите и демократите (СЛД). Тя е коалиционен партньор на Социалдемократическата партия (СПД), от чиито редове Понта бе изгонен през миналата година, след като отказа да подкрепи предложеното от нея краткотрайно правителство на Сорин Гриндяну.

„Про Румъния“ трябва да запълни празнината за „голям проевропейски, прогресивен и социално-либерален“ сегмент от обществото, който се чувства пренебрегнат от социалдемократите и изоставен от отслабената опозиционна Националлиберална партия (НЛП), смята Понта.

„Макрон не само има визия, която не е само срещу нещо, но и знае как да промени Франция и Европа. Вярвам, че Румъния има нужда от нещо подобно“, казва експремиерът пред „Политико“.

И допълва:

„Или ще следваме модела на Италия и ще имаме партии, появяващи се с радикални и популистки послания, но в крайна сетка без решения, или ще градим нови партии с прагматични послания, с решения, които ще поемат отговорността да реализират своите послания.“

Новата партия може да си намери ниша, ако улучи баланса между патриотизма и отварянето към външния свят. Така смята анализаторът Раду Магдин, бивш съветник на Понта. И изтъква, че бившият премиер вече е главната противотежест на лидера на СДП Ливиу Драгня.

„Поляризирането между двамата помага на Понта“, смята Магдин.

Всичко това се случва в навечерието на очакваната присъда срещу Понта за измама, съучастие в укриването на данъци и пране на пари. Обвиненията са за за периода 2007-2008 г., в който Понта е бил адвокат. През февруари Националната дирекция за борба с корупцията (ДНА) поиска затвор. Присъдата трябва да бъде произнесена на 4 април.

По ирония на съдбата ДНА се оглавява от Лаура Кодруца Кьовеши, издигната на поста по предложение не на кого да е, а на самия Понта. Експремиерът отказва да коментира публично обвиненията срещу себе си и се зарича да приеме съдебното решение, каквото и да е то. Но ще го обжалва.

 
Виктор Понта смята, че левоцентристките и десноцентристките партии в Румъния са изчерпали енергията си и вече не могат да предложат визия за по-ефективен и реформиран Европейски съюз.

„Първото нещо е да приемем, че е завършил един цикъл и че ако Европа не бъде реформирана до следващия Европейски парламент, ще имаме все повече и повече антиевропейски гласове и повече разбунтували се страни като Полша, Унгария, а отскоро и Румъния“, смята той.

Приятел на Сергей Станишев

45-годишният Понта, който доскоро бе член на СДП, бе премиер на Румъния от 2012 до 2015 г. През първите две години, докато бе начело на кабинета, той водеше война срещу прозападния президент Траян Бъсеску. И дори организира референдум за импийчмънт на държавния глава въпреки възраженията на Еврокомисията, че превишава конституционните си правомощия. Допитването се оказа невалидно, тъй като в него участваха по-малко от половината имащи право на глас.

Понта бе подкрепен лично от Сергей Станишев в качеството му на лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Българският експремиер дори бе лично в Букурещ, за да даде рамо на румънския си съмишленик във войната му срещу Бъсеску.

Станишев откри и кандидатпрезидентската кампания на Виктор Понта през 2014 г. Въпреки че спечели на първия тур, в крайна сметка социалдемократът бе победен от прозападния етнически немец Клаус Йоханис.

Виктор Понта бе принуден да подаде оставка през есента на 2015 г. Причина бе пожар в букурещка дискотека, при който загинаха над 30 души. Хиляди хора излязоха на протест срещу правителството, което обвиниха, че не е наложило стандарти за сигурност.

„Емоцията и колективният гняв имат нужда от гръмоотвод и това трябваше да бъда аз“, коментира тогава Понта.