На бившия френски държавен глава Никола Саркози бяха повдигнати обвинения в разследването по подозрения на финансиране на предизборната му кампания за президент през 2007 г. от режима на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи, предадe БТА.

Саркози отрича обвиненията. Срещу него е започнато разследване за пасивна корупция (вземане на подкупи), незаконно финансиране на предизборна кампания и незаконно получаване и притежание на (либийски) държавни средства. 

Според показанията на посредника Зиад Такиедин той е занесъл 5 милиона евро кеш от Триполи в Париж и ги е предал на Никола Саркози, пише в. "Монд". Това се случва в началото на 2007 година, когато Никола е още министър на вътрешните работи. Смята се, че с тези пари Саркози е финансирал част от президентската си кампания.

63-годишният Саркози бе освободен снощи след два дни разпити и поставен под съдебен контрол, съобщи източник от съда.

Саркози бе президент на Франция от 2007 до 2012 г.

Либийският диктатор Муамар Кадафи бе гост на Саркози в Елисейския дворец през 2007 година.

В първата година от мандата си той посрещна Кадафи в Париж на държавно посещение. През 2011 г. обаче Саркози подкрепи въздушните удари на НАТО в помощ на бунтовници, които свалиха от власт и убиха Кадафи, отбелязва ДПА.